Testcoronanu betreurt datalek, maar duldt geen bedreigingen
Testcoronanu betreurt het ontstaan van een datalek, zegt het testbedrijf in een verklaring op zijn website. Het bedrijf werd zaterdag door de Autoriteit Persoonsgegevens opgedragen te stoppen met testen toen bleek dat het mogelijk was om zelf valse reis- en toegangsbewijzen aan te maken. Ook lekten de gegevens van tienduizenden mensen. Het datalek mag volgens het bedrijf echter geen reden zijn voor het uiten van persoonlijke dreigementen richting het personeel, zegt Testcoronanu.
Of het bedrijf bedreigd wordt en om wat voor dreigementen het mogelijk gaat, is niet duidelijk. Testcoronanu zegt aangifte te doen van bedreigingen, „van welke aard dan ook”.
De valse reis- en toegangsbewijzen konden gebruikt worden om een geldige QR-code uit de CoronaCheck-app van de overheid te verkrijgen. RTL Nieuws bracht de kwestie aan het licht. Het ministerie van Volksgezondheid sloot het bedrijf uit van het systeem van de overheid. Testcoronanu was aangesloten bij Testenvoorjereis.nl, waarmee reizigers een gratis coronatest kunnen aanvragen.
In de verklaring meldt Testcoronanu dat het datalek direct na de ontdekking is verholpen. Momenteel wordt er een onafhankelijk onderzoeksrapport opgesteld door „een gerenommeerde cybersecurity organisatie”, aldus het bedrijf. Volgens Testcoronanu is vooralsnog niet gebleken dat derden misbruik hebben gemaakt van de gegevens. Om ervoor te zorgen dat zulke incidenten niet vaker voorkomen zijn er „corrigerende en preventieve” maatregelen genomen, meldt Testcoronanu.
Het testbedrijf zegt in contact te staan met het ministerie van Volksgezondheid over de „operationele impact en de benodigde opvolging”. Het ministerie vroeg Testcoronanu zondag om mensen die al een test hadden gedaan de uitslag daarvan op een alternatieve manier te verstrekken. Of het bedrijf dat ook gaat doen of heeft gedaan, is niet bekend.
Testcoronanu heeft tien locaties in Nederland en drie in België.