Opinie

Crisis Tigray vraagt dringend om actie

De situatie in de Ethiopische regio Tigray was „nog nooit zo slecht”, stelde de Europese buitenlandcoördinator Josep Borrell deze week. Hij noemde daarbij specifiek de humanitaire crisis, de dreigende honger voor veel mensen, het aanhoudende geweld tegen burgers en de vele verkrachtingen.

Hoofdredactie
14 July 2021 15:07
beeld RD
beeld RD

De cijfers liegen er inderdaad niet om. Bijna 400.000 mensen hebben te kampen met honger, terwijl een veelvoud daarvan binnenkort in die situatie dreigt te belanden. Meer dan 2 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt. Door aanhoudende gevechten zijn duizenden doden gevallen.

De crisis in de regio houdt nu al bijna acht maanden aan en een spoedig einde is niet in zicht. Bij het begin van het offensief beloofde de Ethiopische premier Abiy Ahmed „een korte interventie” om de orde in Tigray te herstellen. Dat is echter een grote misvatting gebleken.

Feitelijk is de situatie inmiddels weer terug bij af. Grote delen van Tigray zijn weer in handen van het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF). Milities van het TPLF veroverden deze week opnieuw een belangrijke plaats op de federale Ethiopische troepen: Mai-Tsebri. Vorige maand kregen ze de hoofdstad van Tigray, Mekelle, al in handen. In het westen van de regio zou eveneens worden gevochten.

De gevolgen van het aanhoudende conflicten ondervinden de burgers in het gebied dagelijks aan den lijve. Reportages uit de regio zijn schrijnend. „De meeste ondervoede kinderen sterven hier”, zei de medisch directeur van een ziekenhuis in Mekelle in een deze week gepubliceerde reportage van persbureau AP. „Dit is de top van de ijsberg.” Een humanitair werker in de regio waarschuwde er in dezelfde reportage voor dat „massale sterfte onontkoombaar” is „als de dingen niet snel veranderen.” Hij onderstreepte daarbij terecht dat het hier om een „door mensen gecreëerde ramp” gaat. Het betekent dat de oplossing ervoor ook bij mensen ligt.

De leiders van Tigray zouden het voorkomen van een hongersnood moeten laten prevaleren boven het lanceren van nieuwe operaties. Begin deze week kon een groot voedseltransport van het Wereldvoedselprogramma Tigray uiteindelijk bereiken, maar slechts na veel oponthoud. Er is echter veel meer hulp nodig, op dagelijkse basis. Premier Abiy, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, wacht de taak werk te maken van natiebrede gesprekken om de spanningen tussen de vele etnische groepen beheersbaar te houden.

EU-buitenlandcoördinator Borrell kondigde deze week aan dat de Europese Unie een humanitaire luchtbrug naar Tigray op poten wil zetten. Dat is uiteraard goed nieuws. Even duidelijk is dat de oplossing voor de dieperliggende problemen in Ethiopië zelf ligt. Veel schot zit daar bepaald nog niet in. Borrell sloot sancties tegen verantwoordelijken voor de crisis in Tigray daarom niet uit. De inmiddels goed gedocumenteerde rapportages over misstanden in de regio geven er helaas alle reden toe.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer