Binnenland

Kamer eist handhaving wapenembargo China

De Tweede Kamer heeft er donderdag opnieuw op aangedrongen dat het kabinet zich inzet voor handhaving van het wapenembargo van de Europese Unie tegen China. Begin dit jaar nam de Kamer hierover een motie aan, maar het kabinet wist toen onder de uitvoering ervan uit te komen met het argument dat Nederland helemaal alleen zou staan met dit pleidooi.

ANP
18 November 2004 18:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

Maar inmiddels blijkt dat ook Zweden en Denemarken voor handhaving van het embargo zijn. Ook het Europees Parlement heeft daar deze week vrijwel unaniem op aangedrongen. CDA, VVD, PvdA en SP willen daarom dat het kabinet de motie alsnog uitvoert, zo gaven ze staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken donderdag te verstaan.

De bewindsman zegde toe dat Nederland zich zal inzetten voor voortzetting van het embargo als blijkt dat er medestanders zijn. De kwestie komt volgende week aan de orde bij een bijeenkomst van EU–ministers van Buitenlandse Zaken.

Het verbod op het leveren van wapens aan China werd in 1989 ingesteld door de EU na het bloedig neerslaan van een studentenopstand in Peking. Volgens landen als Duitsland en Frankrijk is de mensenrechtensituatie in China inmiddels voldoende verbeterd en kan het embargo van tafel. Bij deze landen spelen ook zakelijke overwegingen een rol. De EU kan het embargo alleen opheffen met algemene stemmen.

Het wapenembargo ligt in China erg gevoelig, zo hebben premier Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken ervaren toen zij in april dit land bezochten. De Chinese leiders met wie zij spraken maakten hen duidelijk dat het hun niet zozeer om de wapens gaat maar om de „politieke geste".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer