‘CDA moet tijd nemen om interne bestuur en cultuur te vernieuwen’
Het CDA moet hard aan de slag met een andere manier van intern bestuur en betere omgangsvormen en „dat heeft tijd nodig, misschien wel jaren”, stelt het kritische CDA-raadslid in Maastricht Gabriëlle Heine. Dat doet Heine in een reactie op de evaluatie van de verkiezingsnederlaag door de commissie-Spies. Belangrijkste volgens haar is ervoor te waken dat de partij te snel zegt „dat we de rust moeten bewaren, een streep eronder moeten zetten en weer doorgaan. Daarvoor is er teveel gebeurd, ook met Pieter Omtzigt.”
Heine sprak zich eerder uit namens zeker achttien ontevreden lokale CDA-afdelingen, die in april samen met de CDA-jongeren een brandbrief stuurden naar het partijbestuur om steun te betuigen aan Omtzigt en zijn inhoudelijke koers. Hij zit al maanden ziek thuis en kondigde vorige maand aan dat hij uit de partij stapt, nadat zijn notitie die bestemd was voor Liesbeth Spies was uitgelekt. Heine onderhoudt contact met de afdelingen, maar spreekt zondag op persoonlijke titel.
Heine vindt het een hard rapport waarin veel wordt benoemd, maar vindt ook dat er veel algemeenheden in staan. Dat er geen namen worden gekoppeld aan de beschreven interne strijd en vijandigheid, vindt ze netjes maar ook onhandig. De manier waarop binnen het CDA met Omtzigt is omgegaan, komt volgens haar niet naar voren in het stuk, terwijl „we daar niet lichtzinnig mee moeten omgaan”, aldus Heine. Dat Spies zaterdag zei dat veel mensen sorry tegen elkaar zouden moeten zeggen, maar dan ook Omtzigt zelf, vond ze kinderachtig. „Zoiets zeg je tegen kleuters.” Ze wil dat er op het extra ingelaste congres veel ruimte wordt ingelast voor de partijcultuur en de omgang met kritische CDA’ers.
Verder juicht ze toe dat er een nieuw landelijk bestuur en een nieuwe partijvoorzitter komt. Ook de verenigingsraad mag in haar ogen minder „een applausmachine” zijn - waarin provinciale voorzitters, de Brusselse volksvertegenwoordigers, ouderen en jongeren zitten. Het gaat er volgens het Limburgse raadslid om dat leden zich weer gehoord voelen en de vrijheid krijgen om kritisch te zijn. Nu zorgt „een kleine kliek” voor de beeldvorming, maar blijft het voor de achterban vaag hoe iets is of wordt geregeld.