Visserijkoepel VisNed valt uit elkaar
Visserijkoepel VisNed is uit elkaar gevallen. Vier van de vijf regionale producentenorganisaties (PO’s) hebben hun lidmaatschap opgezegd. Alleen PO Urk gaat door, formeel per 1 januari 2022.
Oorzaak is verschil van inzicht over „het proces rondom het Noordzeeakkoord”, aldus een verklaring in de VisNed-nieuwsbrief van vrijdag.
Een mediationtraject om Urk en de overige regio’s weer bij elkaar te brengen heeft geen succes gehad. Daarop stapten de PO’s Texel, West (Den Helder), Wieringen en Delta Zuid (Zuid-Holland en Zeeland) uit het collectief.
VisNed-directeur Pim Visser is teleurgesteld. „Hier zijn alleen verliezers. We zouden als sector juist met één mond moeten spreken, naar de Tweede Kamer, naar het ministerie van LNV en zeker naar Brussel, want daar wordt het visserijbeleid gemaakt.”
De verschillen van inzicht binnen VisNed kwamen begin 2020 al naar buiten, toen PO Urk als enige liet weten het conceptakkoord over de toekomst van de Noordzee af te wijzen. Vissers, natuurbeschermers, windparkexploitanten, olie- en gasbedrijven, havens en de overheid hadden daar een jaar over onderhandeld. Het akkoord voorziet onder meer in sluiting van delen van de Noordzee voor de visserij en het uitkopen van schepen met overheidsgeld. Volgens Urk biedt het te weinig perspectief voor vissers die door willen gaan. Ook de Nederlandse Vissersbond –de andere landelijke belangenorganisatie van kottervissers– is tegen.
Voorzitter Jacob van Urk van PO Urk zegt de breuk te betreuren, maar dat Urk geen andere keus heeft. „Onze hele economie hangt aan de visserij, visverwerking en vishandel.”
VisNed-voorzitter Kees van Beveren was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.