Binnenland

Utrecht maakt oude grens weer zichtbaar

De provincie Utrecht wil de oude Romeinse rijksgrens weer zichtbaar maken. Ontwerpers mogen plannen indienen om de nu nog veelal onzichtbare, eeuwenoude resten van de grens te markeren. „Het is niet de bedoeling dat we alles weer opgraven”, zegt A. Vernooij, beleidsadviseur cultureel erfgoed van de provincie Utrecht.

Regioredactie
18 November 2004 12:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

De provincie verbindt een wedstrijd aan het zichtbaar maken van de grens. De ontwerper die het beste plan indient, maakt kans op uitvoering van zijn schets. Met de wedstrijd wil Utrecht de grens „zichtbaar en beleefbaar te maken voor het brede publiek.”

De restanten van de militaire zone, ook wel Limes genoemd, liggen nu grotendeels verborgen onder een dikke kleilaag. Doorgaans zijn de restanten goed bewaard, maar onzichtbaar. „Er valt nog veel te ontdekken. In het Kromme-Rijngebied bijvoorbeeld moet nog een groot deel van de zogenaamde Limesweg onder de grond zitten. Deze is nog nooit ontdekt.”

De provincie hoopt met de ideeënwedstrijd mogelijkheden te verzamelen om de negen belangrijkste locaties langs de grens te markeren. Als vervolg op dit project is de provincie nu al bezig met het Erfgoedhuis in Utrecht om lespakketten te ontwikkelen voor scholen. „Kinderen hebben nu nog een heel sterk voorstellingsvermogen nodig bij de Romeinse grens. Dat zal spoedig veranderen”, zegt Vernooij.

De zogenaamde Limes doorkruiste tussen circa 50 en 270 na Christus de provincie Utrecht. De grens liep van Lefevanum (Wijk bij Duurstede) naar Laurum (Woerden). Langs de Rijn bouwden de Romeinen een lint van forten, wachttorens, havens en een grensweg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer