Patiënten met langdurige coronaklachten vragen om meer hulp
Veel Nederlanders die last hebben van langdurige klachten als gevolg van een coronabesmetting „voelen zich aan hun lot overgelaten”, stelt een groep patiënten. Ze vragen Tweede Kamerleden dinsdag in een petitie om erkenning van hun situatie, meer onderzoek en een „multidisciplinaire behandeling” van hun aandoening.
De opstellers van de oproep voelen zichzelf onderdeel van een „vergeten en groeiende groep” mensen. Ze vinden dat Nederland achterblijft in het onderzoek naar de oorzaken en mogelijke behandeling van langdurige Covid. De aanhoudende klachten worden ook wel PASC genoemd. Die term is bedacht door de Amerikaanse topepidemioloog Anthony Fauci en staat voor „postacute gevolgen van SARS-CoV-2-infectie”.
In de petitie wordt verder gepleit voor het inrichten van „toegankelijke centra voor onderzoek en behandeling van PASC”. Ze zien goede voorbeelden voor de aanpak in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Die hebben bijvoorbeeld „uitvoerige behandelrichtlijnen” opgesteld en tal van gespecialiseerde klinieken opgericht.
In Nederland worden „de soms ernstige klachten niet altijd serieus genomen”, stellen de patiënten. „Het ontbreekt artsen die willen helpen vaak aan tijd, informatie en middelen.” De overheid zou daarom een „coördinerende rol” moeten spelen „bij de aanpak van deze nieuwe gezondheidscrisis”, aldus de opstellers van het pleidooi. De petitie was maandag zo’n 12.000 keer ondertekend.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beschrijft dat mensen soms maanden na hun infectie nog last kunnen hebben van klachten als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging of langdurig verlies van reukvermogen. Ook depressie of vergeetachtigheid komen voor. „Dat laatste wordt vaak ‘brain fog’ genoemd”, aldus het instituut. Hoeveel mensen precies aan deze aanhoudende klachten lijden, weet het RIVM niet. Patiëntengroep Long Covid Nederland schat hun aantal op 100.000.
Het RIVM doet overigens wel onderzoek naar langdurige Covid. Ook bestaat een stichting die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid patiënten ondersteunt en adviseert. Die stichting heet C-support.