Testen na bericht van CoronaMelder niet altijd meer nodig
Het advies om je altijd te laten testen na een melding van de app CoronaMelder vervalt. Dat is het gevolg van een bredere aanpassing van het protocol voor bron- en contactonderzoek waar momenteel aan wordt gewerkt. Toch betekent dit niet dat het bron- en contactonderzoek wordt afgebouwd, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge donderdag in de Tweede Kamer.
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde vorige week om het bron- en contactonderzoek (BCO) aan te passen. Het kabinet neemt dat over en binnen enkele dagen komen er aangepaste richtlijnen. Dat betekent onder meer dat mensen van wie een huisgenoot positief is getest op het virus niet meer in quarantaine hoeven als ze volledig gevaccineerd zijn. En andere mensen (niet-huisgenoten) die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter van een positief getest persoon zijn geweest, hoeven niet meer standaard een test te laten doen. In die laatste groep vallen ook meldingen van de CoronaMelder.
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vroeg aan De Jonge of het verstandig is om het onderzoek aan te passen, juist nu de Delta-variant van het virus steeds meer voorkomt. „Als je nu scherp wilt blijven monitoren wat er precies gebeurt met het virus, waar gaat het zich verder ontwikkelen vooral in bepaalde stedelijke gebieden dan wel kwetsbaarheden lokaal, waarom kies je daar dan voor en waarom handhaaf je dat niet heel strikt?” Liever zou Kuiken een „indamstrategie” zien, zo zei ze.
Indammen is in een open land als Nederland niet mogelijk, antwoordde De Jonge daarop. De huidige virussituatie staat toe dat het onderzoek volgens hem anders wordt ingericht. „En dat kan ook intensief zijn in vergelijking met de dagen dat het door het dak ging met positieve testuitslagen. Twaalf-, dertienduizend per dag is niet bij te benen”, aldus de bewindsman. Hij zegde daarbij toe dat de tijden dat er te weinig menskracht was om positief getesten na te bellen niet zullen terugkomen. Het blijft de bedoeling dat iedereen met een positieve test wordt nagebeld.
De app CoronaMelder werd geïntroduceerd om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek. Volgens de nieuwste data geven gemiddeld bijna zestig mensen per dag door dat ze positief zijn getest. Hoeveel mensen zich na zo’n melding laten testen, kan het ministerie niet zeggen omdat cijfers daarover om privacyredenen niet worden bijgehouden. De app blijft wel in de lucht. Mensen die bij iemand in de buurt zijn geweest die positief is getest, kan zo aangeraden worden om extra scherp te zijn of ze klachten ontwikkelen.
Vrijdag schreef minister De Jonge in een brief aan de Kamer dat het enige tijd zou duren voor de aanpassing van het bron- en contactonderzoekbeleid aangepast zou worden. De GGD’en hebben „enkele dagen” nodig om hun werkwijze aan te passen. Een precieze datum is nog niet bekend.