Handhaven lasterverbod zaak PvdA
Het lot van de wettelijke bepalingen over de smadelijke godslastering is in handen van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. De fractie laat haar standpunt over een motie van D66 om het lasterverbod ter schrappen, afhangen van de verdediging van minister Donner van Justitie.
Dat bleek vanochtend tijdens een voortgezet kamerdebat over de justitiebegroting.
D66 diende tijdens dit debat een motie in waarin wordt voorgesteld de speciale bepalingen in de wet over de smadelijke godslastering te schrappen. Hierover was de laatste dagen een conflict ontstaan binnen de coalitie nadat de ministers Donner, Remkes en Verdonk vorige week in een brief aan de Kamer een onderzoek hadden aangekondigd naar de vraag of belediging en godslastering sneller en zwaarder bestraft kunnen worden.
Tijdens het vragenuurtje leek dinsdag een kamermeerderheid voor afschaffing van het lasterverbod te zijn. PvdA-leider Bos gaf aan in principe positief te staan tegenover het voorstel van D66-kamerlid Van der Laan.
Vanochtend liet PvdA-kamerlid Wolfsen echter weten dat de sociaal-democraten in de Kamer nog geen definitief standpunt hebben ingenomen. „We willen niet meewerken aan een verkeerd signaal alsof beledigen niet mag maar wel als de godsdienst in het geding is.”
Aan de andere kant wil zijn fractie ook geen overbodige wetsartikelen handhaven. Hij wilde het antwoord van Donner afwachten voordat hij bekend zou maken of de fractie de motie van D66 al dan niet steunt.
Tegen de motie zijn in ieder geval CDA, CU en SGP (49 zetels). De andere fracties in de Tweede Kamer zijn voor. Donner zou later in het debat op de motie reageren.
In een brief die hij vanochtend op uitnodiging van de CDA-fractie aan de Kamer schreef, stelde Donner dat een discussie op dit moment over het intrekken van het lasterverbod een verkeerd signaal is. Ook wijst hij op de mogelijke gevolgen voor de tolerantie in het land. Daarom dringt de bewindsman er in zijn brief bij D66 op aan de motie niet in te dienen dan wel aan te houden totdat het aangekondigde onderzoek is uitgevoerd. D66-kamerlid Van der Laan liet zich door de brief niet overhalen.
Volgens haar komt het verbod op de smadelijke godslastering erop neer dat „gelovigen kennelijk dieper geraakt kunnen worden dan ongelovigen. Dat is wel heel erg bizar.”
CDA’er Van Haersma Buma reageerde daarop dat de smadelijke godslastering inderdaad „zeer diep beledigend” kan zijn. SGP’er Van der Staaij wees erop dat gelovigen een persoonlijke relatie met God kunnen hebben en daarin zwaar gekwetst kunnen worden.
VVD-kamerlid Griffith wilde van minister Donner opheldering over de brief die hij vorige week samen met Remkes en Verdonk stuurde aan de Tweede Kamer waarin hij op het laatste moment de passage over het onderzoek naar belediging en godslastering zou hebben toegevoegd. Volgens een publicatie in NRC Handelsblad zou minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing door deze passage zijn verrast.
Donner zei vanochtend dat de brief door de bevoegde ministers is opgesteld en dat die namens het kabinet is verstuurd.