Meeste scholen gaan in op KPN-aanbod
Veruit de meeste scholen in het basis- en voortgezet onderwijs zijn ingegaan op het aanbod van KPN voor gratis internet. Het telecomconcern meldde dinsdag dat het via dochteronderneming XS4ALL ruim 8000 van de in totaal 11.000 scholen de komende jaren van de dienst gaat voorzien.
Scholen konden zich tot 15 november voor het aanbod aanmelden. De onderwijsinstellingen waren de afgelopen jaren aangesloten bij nl.tree. Deze gezamenlijke internetonderneming van de kabelbedrijven ging onlangs ten onder doordat ze naar eigen zeggen niet meer kon opboksen tegen het initiatief van KPN.
De scholen hadden tot 1 januari 2004 een centraal contract met nl.tree. Dit jaar was er sprake van een overgangsregeling, waarbij 6800 scholen volgens cijfers van de belangenvereniging ICT op School de dienstverlening van deze internetaanbieder bleven afnemen. Zij moesten echter op zoek naar een nieuwe aanbieder toen nl.tree in september zijn einde aankondigde.
KPN zegt met zijn initiatief te willen investeren in de kenniseconomie. Afgelopen voorjaar raamde het concern de kosten op 75 miljoen euro. Topman Scheepbouwer zei toen 10.000 onderwijsinstellingen als klant te willen werven. Dat aantal is nu niet gehaald, maar het concern spreekt toch van „een groot succes.”
Volgens Annelou van Egmond van ISP Wijzer, dat scholen helpt met nieuwe internetcontracten, is het niet zo dat veel scholen tussen wal en schip dreigen te raken door het wegvallen van nl.tree. Vorig jaar wist 93 procent tijdig een nieuwe aanbieder te vinden. „Dat zal nu niet anders zijn.”
UPC meldde dinsdag dat „honderden scholen” voor zijn internetaanbieding van Priority Telecom hebben gekozen. Hoeveel scholen andere kabelmaatschappijen hebben binnengehaald, is nog niet duidelijk.