DSM stoot petrochemie af aan Saudisch Sadic
DSM verkoopt zijn petrochemische activiteiten aan de Saudische olieproducent Sabic. Sabic betaalt 2,25 miljard euro.
DSM heeft de principeovereenkomst vanochtend bekendgemaakt. De petrochemie draaide vorig jaar een omzet van 2,4 miljard euro op een totale omzet van bijna 8 miljard euro voor DSM. Sabic en DSM hebben enkele maanden onderhandeld.
Het Heerlense concern zette de petrochemie eind 2000 in de etalage. Het wilde af van deze bulkchemie om zich meer te richten op gespecialiseerde chemische producten, op voedingsingrediënten en op grondstoffen voor de farmaceutische industrie. Het concern vindt dat de resultaten van de „oude chemie” te sterk schommelen. De verkoop geeft DSM financiële armslag om een vis te verschalken in de markt waar DSM wil uitbreiden. Het concern is op zoek naar gespecialiseerde bedrijven die een aanwinst zijn in met name de biotechnologie en de fijnchemie. Kandidaten hebben een jaaromzet van 400 miljoen euro of meer, zei bestuursvoorzitter P. Elverding bij de presentatie van de jaarcijfers.
Elverding noemt Sabic een sterke en betrokken speler in de petrochemie. Hij gaat ervan uit dat met deze transactie de toekomst van de petrochemie zeker is gesteld. Vice-president Mohamed Al-Mady van Sabic noemt de aanwinst een uit strategisch en economisch oogpunt goede stap voor zijn bedrijf. Het brengt Sabic van de 22e naar de 11e positie in de chemische industrie wereldwijd en in de topvijf in de productie van polyetheen en polypropeen.
Sabic en DSM worden tegelijkertijd ook partners, omdat vooral de locatie Geleen grondstoffen en producten levert die DSM weer verfijnt en verkoopt.
Er gaan 2300 werknemers over naar Sabic. Van hen werken er 1530 in Geleen en 530 in Gelsenkirchen. Nog eens 220 werken elders. De werknemers in Geleen wisten al dat Sabic een sterke kandidaat was. Toen een onderhandelingsdelegatie van het bedrijf op bezoek kwam, moesten de avond ervoor alle pin-ups van de muren verdwijnen.