Ontmoetingsmiddag IRS: Leren van Jezus’ luisterhouding
In het gebied waar ooit Franciscus van Assisi leefde, ontwikkelt de stichting In de Rechte Straat (IRS) evangelisatieactiviteiten. „Wij hopen dat in Umbrië, de meest rooms-katholieke provincie van Italië, nog eens een classis van nieuw geïnstitueerde reformatorische kerken zal ontstaan”, aldus de Italiaanse voorganger ds. Andrea Ferrari uit Perugia.
De predikant doet zijn uitspraak in een videoboodschap die zaterdag getoond wordt tijdens de ontmoetingsmiddag van IRS.
Vanuit de Eskol-kerk te Houten organiseert de stichting deze zaterdag een digitale ontmoetingsmiddag onder het thema ”Levend Water”, met onder meer videotoespraken van buitenlandse contacten en de aankondiging van een nieuw project ”Het Evangelie voor Umbrië”. IRS richt zich op evangelisatie onder rooms-katholieken in meerdere landen.
In zijn openingsmeditatie wijst bestuursvoorzitter ds. P. D. Teeuw uit Sliedrecht op het evangelisatiegesprek van de Heere Jezus met de Samaritaanse vrouw uit Johannes 4. „Het valt op dat Jezus uitgebreid de tijd neemt voor dit gesprek en de vrouw met een echte luisterhouding tegemoet treedt. Dit mag als voorbeeld dienen voor gesprekken die IRS-medewerkers voeren”, aldus ds. Teeuw.
Coronacrisis
IRS-directeur Jan-Henry Seppenwoolde kondigt de videofragmenten aan waarin buitenlandse IRS-contacten het woord krijgen. Hij benoemt dat de bijdragen uit Duitsland en Polen, België, Oostenrijk en Italië vooral zullen ingaan op de impact van de coronacrisis.
Een video toont voorganger Pedro Snoeijer uit het Duitse Görlitz, terwijl hij op een hoge kerktoren staat. Snoeijer wijst op de rivier de Neisse op de achtergrond: „Deze rivier is een grensrivier tussen Duitsland en Polen. Aan de andere kant ligt het Poolse stadsdeel Zgorzelec, waar ook gemeenteleden wonen. Vanwege de coronapandemie kwam er een lockdown, zodat de helft van de kerkgangers niet kon komen. U begrijpt hoe dankbaar we waren dat wij afgelopen zondag weer voltallig samen mochten komen.”
De voorganger vertelt verder nog dat de compleet nieuwe vertaling van de Heidelbergse Catechismus in het Pools klaar is en op een uitgever wacht.
Dan verschijnt ds. Tomasz Pieczko vanuit de Poolse stad Zelów in beeld. Hij verloor door corona enkele gemeenteleden.
Trouw
Ouderling Guus Van Amstel uit het Belgische Tongeren geeft –nadat hij de groeten van emeritus voorganger ds. Toon Vanhuysse overbrengt– uitvoerige informatie over hoe het met de gemeente van Tongeren gaat. België kende strenge coronamaatregelen en dat belemmerde het evangelisatiewerk. Volgens Van Amstel bleef de gemeente trouw en was er groei zichtbaar, zowel qua aantal mensen als in het geestelijk leven.
Vanuit een rooms-katholieke kapel in een dorp nabij Graz, Oostenrijk, legt ds. Peter Drost uit hoe rooms-katholiek het land is. „Bid”, vraagt de predikant, „dat het licht mag opgaan voor het geestelijk donkere Oostenrijk.”
Nood
Straatevangelist Sergio Gil uit het Spaanse Cuenca benadrukt dat de geestelijke nood van Spanje veel schrijnender is dan de fysieke nood door het coronavirus. Net als bij de apostel Paulus behoeft het lijden van de tegenwoordige tijd echter niet op te wegen tegen de toekomstige heerlijkheid.
In een interview met IRS-medewerker Rob van der Dussen, die zo’n twee jaar in Italië woonde, wordt het project ”Het Evangelie voor Umbrië” gepresenteerd. In samenwerking met de Italiaanse ds. Andrea Ferrari, predikant van de ”Reformatorische Kerk van Perugia”, wordt in de provincie Umbrië vanuit de stad Perugia evangelisatiewerk opgestart. Dat richt zich op drie gebieden: het Meer van Trasimeno en de steden Foligno en Terni.
Via zijn videoboodschap vertelt ds. Ferrari dat het evangelisatiewerk zich allereerst richt op de stad Passignano-sul-Trasimeno. Dit werk in deze toeristische trekpleister gebeurt in samenwerking met de Amerikaanse ds. Mike Cuneo en zijn Italiaanse vrouw Ivana. Behalve de toeristen wordt ook de Italiaanse bevolking aangesproken.