Economie

Wijn: Grijs kenteken direct weg

Het kabinet ziet niets in een soepele overgangsregeling voor particulieren die een auto met grijs kenteken rijden. Hun belastingvoordeel kan in één klap worden afgeschaft, omdat al langer duidelijk was dat het grijze kenteken niet voor particulier gebruik was bedoeld.

Redactie politiek
16 November 2004 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

Tijdens overleg in de Tweede Kamer over het belastingplan voor volgend jaar had staatssecretaris Wijn (Financiën) maandag weinig medelijden met de particulieren, die er door de afschaffing van het grijze kenteken tot 1000 euro per jaar op achteruitgaan. „Ik begrijp dat mensen ervan balen. Maar eigenlijk, als ze heel eerlijk zijn, hebben ze altijd geweten dat het onbedoeld gebruik was.”

De Kamer is het met Wijn eens dat het particuliere gebruik van de bedrijfswagens moet worden afgeschaft. De voltallige oppositie vindt echter dat dit via een nette overgangsregeling geleidelijk moet gebeuren. Drie kamerfracties -SP, ChristenUnie en SGP- hebben amendementen ingediend om dat vorm te geven. Geen van de drie kan echter de goedkeuring van het kabinet wegdragen.

Het amendement van de ChristenUnie lijkt nog de meeste kans te maken, omdat er tegen de dekking (meer aanschafbelasting op auto’s met hoge CO(in2(-uitstoot) relatief weinig bezwaar bestaat. Toch zullen de coalitiepartijen het voorstel waarschijnlijk niet steunen. „Iedereen kon de discussie van de afgelopen jaren volgen en zien dat dit zou gaan gebeuren”, aldus D66-kamerlid Bakker.

Van der Vlies (SGP) reageerde teleurgesteld op het gebrek aan steun. „De overheid heeft de situatie wel jarenlang gedoogd.” Volgens Rouvoet (CU) is er sprake van „onwil”, terwijl in vergelijkbare gevallen een overgangsregeling heel normaal is. Kant (SP) noemde het „onbestaanbaar” dat het kabinet enerzijds de hypotheekrente onaantastbaar maakt, terwijl het anderzijds gezinnen niet fatsoenlijk de hand wil reiken.

De hypotheekrente stond maandag tijdens de behandeling van het belastingplan ter discussie door de uitspraken die minister Dekker (VROM) eerder op de dag in de Volkskrant had gedaan. Haar idee om een fundamenteel onderzoek te doen naar de houdbaarheid van deze aftrekpost kreeg onverwacht veel steun. Naast PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en SGP schaarde ook coalitiepartij D66 zich erachter.

CDA en VVD lieten echter onmiddellijk weten dat wat hen betreft niet aan de renteaftrek voor huiseigenaren wordt getornd. Oppositiepartij LPF deelt dat standpunt. Ook staatssecretaris Wijn peinst er niet over de hypotheekrente aan te pakken. Volgens hem heeft minister Dekker „in ieder geval één goede opmerking gemaakt in het interview, namelijk dat dit kabinet niets zal veranderen.”

Het belastingplan lijkt na de breedvoerige discussie van maandag slechts op één belangrijk punt te worden gewijzigd. De gehele coalitie van CDA, VVD en D66 wil deels tegemoetkomen aan de klachten van het midden- en kleinbedrijf (mkb) dat het grotendeels moet opdraaien voor de kosten van de verlaging van de vennootschapsbelasting van 34,5 naar 31,5 procent.

Het kabinet financiert de verlaging, die het vestigingsklimaat voor bedrijven moet verbeteren, onder meer door de energiebelasting met ruim 500 miljoen euro te verhogen. Het mkb meldde steeds dat het daar veel zwaarder door wordt getroffen dan grote bedrijven. CDA, VVD en D66 dienden daarom het voorstel in om de pijn iets te verzachten door van de geplande verhoging 127 miljoen euro af te halen.

Verder ontving Wijn vooral steun van de coalitiepartijen voor zijn belastingplannen. Naast de verlaging van de vennootschapsbelasting en de afschaffing van het grijze kenteken voor particulieren bevat dat de afschaffing van het dubbel spaarloon en een verhoging van de heffingskorting en de aanvullende kinderkorting.

Overigens gaat het debat over de voorstellen woensdagavond en donderdag nog verder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer