Binnenland

Oplaaiend conflict over godslastering

Het conflict binnen de coalitie over godslastering is verder opgelaaid. Minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing heeft zijn collega Donner maandag op de vingers getikt. VVD-fractieleider Van Aartsen stelt voor de bepalingen over de godslastering helemaal te schrappen.

Redactie politiek
16 November 2004 09:27Gewijzigd op 16 March 2023 13:32

De Graaf (D66) zegt geen enkele reden te zien om godslastering en belediging harder aan te pakken dan nu al mogelijk is, zoals zijn collega Donner van Justitie wil. Hij heeft dat Donner maandag per brief laten weten. De Graaf wijst erop dat het kabinet onlangs het standpunt heeft ingenomen dat dit soort zaken in Nederland al goed zijn geregeld.

Naar aanleiding van het pleidooi van Donner zegt VVD-fractievoorzitter Van Aartsen dat de teksten over godslastering uit het Wetboek van Strafrecht beter kunnen worden geschrapt in plaats van dat ze worden afgestoft. Hij zei achter zijn partijgenoot minister Verdonk van Integratie te staan, die zondag zei niet te snappen waarom minister Donner van Justitie het onderwerp juist nu van stal haalt.

Van Aartsen vindt dat Donner een ongelukkig moment heeft gekozen, omdat het nu lijkt alsof hij wil zeggen dat Theo van Gogh zich meer had moeten inhouden. „Wij zullen in de Kamer als VVD ook zeggen dat wij van deze ideeën niet gediend zijn. Het kan eruit”, aldus de fractieleider.

Ook PvdA-voorman Bos zegt totaal niet te begrijpen wat Donner bedoelt. „Als hij bedoelt dat de bestaande wet op het gebied van belediging en smaad beter moet worden gehandhaafd, weten wij niet of dat zinnig en haalbaar is, maar willen wij daar best met hem over in gesprek. Als hij bedoelt dat de wet moet worden aangescherpt, specifiek over die gevallen van belediging en smaad die wij kennen als godslastering, dan zijn we daar tegen.”

Ook zegt Bos het wrang te vinden dat de eerste concrete actie van de politiek na de moord op Van Gogh zou zijn om de vrijheid van meningsuiting verder in te snoeren, terwijl iedereen de afgelopen weken „de mond vol had” over die vrijheid. Met zijn verklaring lijkt Bos afstand te nemen van PvdA-kamerlid Wolfsen, die in eerste instantie vrij positief op het pleidooi van Donner reageerde.

Kardinaal Simonis vindt dat het antwoord op de vraag waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting liggen, niet in wetten is te vinden, maar „in het geweten van eenieder.” De kardinaal vindt dat mensen kwetsende uitspraken omwille van de medemenselijkheid ook anders kunnen formuleren.

Synodevoorzitter ds. J. G. Heetderks van de Protestantse Kerk in Nederland denkt dat christenen in de loop van de jaren meer gewend zijn geraakt aan godslastering en wellicht onverschilliger zijn geworden. Dat justitie onderzoekt of de wet goed wordt toegepast, juicht hij toe, maar liever dan een gang naar de rechter ziet hij een maatschappelijke discussie over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

Vrienden van Van Gogh hebben in een open brief aan minister Donner geprotesteerd. „Moeten mensen die religies en extreme uitwassen daarvan ridiculiseren en aan de kaak stellen nu behalve terroristen ook ambtenaren vrezen?” Jurist en columnist Afshin Ellian, moslim, maar fel criticus van de islam, vindt Donners pleidooi een politieke blunder. „Eigenlijk zegt hij tegen de moslimfundamentalisten: Er zit wel iets in dat jullie mensen doden.”

De Bond tegen het vloeken heeft besloten alle fracties in de Tweede Kamer het boek ”Strafbare godslastering” toe te sturen. Het is in de jaren ’80 geschreven door mr. J. Plooy, die twee jaar geleden bekendheid kreeg als aanklager van Volkert van der G., de moordenaar van Fortuyn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer