OM: waardering voor undercoveragent die zelfmoord pleegde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank in Breda publiekelijk haar waardering uitgesproken voor een undercoveragent die in april van dit jaar zelfmoord pleegde. De agent zou onder te veel druk hebben gewerkt en zag geen andere uitweg meer dan zich van het leven te beroven.
„Dit is een drama met impact privé, voor begeleiders, collega’s en ook de verdachte. Het OM heeft veel waardering voor de activiteiten van hem en zijn begeleiders”, zei de officier van justitie. „We betreuren dat zijn activiteiten zo ten einde kwamen.” De geheim agent kreeg vorig jaar de opdracht Joop M. te volgen, die donderdag bij de rechtbank in Breda terechtstond op een tussentijdse zitting.
Die man wordt verdacht van de import van ruim 1300 kilo cocaïne. Hij zou bijna 1 miljoen euro hebben witgewassen. Volgens justitie stond hij in contact met verschillende drugsorganisaties. Om die reden startte de politie vorig jaar een undercoveroperatie om te zien wat hij precies allemaal deed. De politie kocht de woning in Zevenbergschen Hoek, naast M. De agent deed zich voor als joviale buurman. Toen M. uiteindelijk werd opgepakt, ging de operatie door en papte hij met de vrouw van M. aan, zo schreef dagblad BN DeStem enkele weken geleden. De vrouw zou echter daadwerkelijk verliefd zijn geworden op de undercoveragent. Daardoor werd de druk zo groot dat de geheim agent zelfmoord zou hebben gepleegd. De vrouw wordt alleen verdacht van witwassen.
De politie doet nog onderzoek naar het overlijden van de politieagent. Medewerkers van team Werken Onder Dekmantel spreken anoniem in de media over „een groot wantrouwen tegen de leiding”. Binnen de afdeling zou sprake zijn „van manipulatie en een afrekencultuur” en de begeleiding van medewerkers zou tekortschieten.
De advocaat van Joop M. vroeg de rechtbank haar cliënt vrij te laten, omdat er te weinig verdenkingen zijn. „Daarnaast was de zelfmoord heel shockerend voor mijn cliënt. Hij moet daar ook mee dealen.” De raadsvrouw maakte zich ook boos over de actie van de politie. „Hoe kan het OM überhaupt infiltreren in een gezin met een kind en daarmee doorgaan als de verdachte al is opgepakt?” De rechtbank wees het verzoek tot vrijlating af.