Politiek

Kamer wil coronasteun op maat

Alle partijen zijn het ermee eens dat het coronasteunpakket verlengd moet worden tot na de zomer. Voor het laatste kwartaal denkt de Kamer aan maatwerk.

3 June 2021 10:40
Minister Koolmees kan er met zijn hoofd niet bij dat Booking.com een bonus van 28 miljoen uitkeert terwijl het bedrijf een omzetverlies had van 70 procent en wereldwijd 5000 mensen heeft ontslagen. beeld ANP, Bart Maat
Minister Koolmees kan er met zijn hoofd niet bij dat Booking.com een bonus van 28 miljoen uitkeert terwijl het bedrijf een omzetverlies had van 70 procent en wereldwijd 5000 mensen heeft ontslagen. beeld ANP, Bart Maat

De ministers Blok (Economische Zaken), Koolmees (Sociale Zaken) en Hoekstra (Financiën) verdedigden woensdag in de Tweede Kamer het voorstel om getroffen bedrijven tot ten minste eind september onverminderd te steunen. Daarvoor trekt het kabinet nog eens 6 miljard euro uit, waardoor de totale kosten voor de steun aan bedrijven uitkomt op 80 miljard euro over de jaren 2020, 2021 en 2022.

Op de vraag wat er na oktober nodig is, wil minister Blok nog niet vooruitlopen. De minister hoopt dat er „niet of nauwelijks steun nodig is in het vierde kwartaal. Dat betekent namelijk dat de pandemie dan onder controle is.” Meerdere partijen zien mogelijkheden om vanaf oktober in te zetten op maatwerk in het verlenen van coronasteun. Stoffer (SGP): „We moeten voorbereid zijn op een vierde kwartaal waarin maatwerk hard nodig is, zodat we alleen nog de ondernemers steunen die het echt nodig hebben.”

De Kamer wil daarnaast inzetten op een maatwerkoplossing voor ondernemers die zodra de economie weer aantrekt uitstaande schulden moeten gaan aflossen. Alleen al bij de overheid kunnen ze te maken krijgen met veel verschillende organisaties, zoals Belastingdienst, UWV, RVO en gemeenten. Aartsen (VVD): „Het is cruciaal dat we de menselijke maat gaan hanteren. Dit is het moment om te laten zien dat we hebben geleerd van de commissie-Van Dam en de commissie-Bosman.”

17177031.JPG
De ministers v.l.n.r. Stef Blok van Economische Zaken, Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Wopke Hoekstra van Financiën tijdens het debat over de coronasteun.  beeld ANP, Bart Maat

Zijn partij stelt voor een aparte club ambtenaren aan te stellen die kleine ondernemers kan helpen een terugbetalingsregeling op maat op te stellen. Minister Blok gaat onderzoeken wat mogelijk is.

Bonussen

Veel onvrede leefde er in de Tweede Kamer over de handelwijze van boekingssite Booking.com. Dat bedrijf ontving volgens SP-Kamerlid Van Kent 100 miljoen euro coronasteun en keerde daarnaast 28 miljoen euro aan bonussen uit aan drie bestuursleden. Grinwis (CU): „Wat een treurige wanvertoning.”

Minister Koolmees –die het ongenoegen deelt– past er voor om een een-op-een gesprek aan te gaan met de directie van Booking.com. Hij gaat in gesprek met een „bredere vertegenwoordiging, waaronder Booking.com” om bedrijven op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Het is juridisch niet mogelijk de staatssteun terug te vorderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer