Brussel dreigt Griekenland met Hof om foute cijfers
Europees commissaris Almunia (Monetaire zaken) wil Griekenland voor het Europees Hof van Justitie slepen omdat het land jarenlang zijn begrotingen mooier heeft voorgesteld dan ze waren. De commissaris zei dat maandagavond nadat was gebleken dat Athene ook in 1998 en 1999 de cijfers had verfraaid.
„Ik zal de volgende Europese Commissie voorstellen om een inbreukprocedure te beginnen tegen Griekenland wegens onderrapportage in het verleden", aldus Almunia na afloop van een vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden. Almunia maakt ook deel uit van de nieuwe Commissie, die waarschijnlijk volgende week aantreedt.
Griekenland verdedigde zich door te wijzen op nieuwe statistische regels, die in de loop van 1999 van kracht werden. Daardoor was verwarring ontstaan. Bovendien is het land zeer geheimzinnig over zijn leger. Jarenlang werden militaire uitgaven geheim gehouden.
Enkele maanden geleden werd bekend dat Griekenland sinds 2000 de Europese begrotingsregels heeft doorbroken. Het tekort was telkens hoger dan 3 procent, terwijl Athene altijd cijfers onder de 3 procent had gepresenteerd. Maandag breidde het schandaal zich uit. Ook de gerapporteerde cijfers over 1998 en 1999 klopten niet. In werkelijkheid was het tekort ook in die jaren te hoog. Op basis van de verkeerde cijfers werd Griekenland toegelaten tot de euro. Griekenland uit het eurogebied gooien is echter niet mogelijk.
De ministers bespraken maandag ook de plannen om de begrotingsregels te versoepelen. De Fransen willen uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling niet meetellen bij het bepalen van het tekort en kregen steun van Duitsland, Italië en België. Maar sommige landen zoals Oostenrijk waren tegen. Voor dergelijke versoepelingen is unanimiteit nodig. „Het duurt wel tot in het volgende jaar voor we consensus bereiken", meende minister Zalm na afloop.
De ministers bespraken ook de hoge olieprijs. Volgens de Franse minister Sarkozy mag hij maatregelen nemen om de vissers en de boeren te compenseren voor de dure olie.