Binnenland

Op alle defensielocaties was blootstelling aan chroom-6 mogelijk

Op alle locaties van Defensie zijn medewerkers mogelijk blootgesteld aan kankerverwekkende chroom-6 houdende verf. Daarbij heeft het ministerie van Defensie als werkgever niet aan zijn zorgplicht voldaan, blijkt uit onderzoek over de periode 1970-2015 in opdracht van dat departement.

ANP
31 May 2021 13:17Gewijzigd op 31 May 2021 13:21

De (oud-)medewerkers van deze locaties komen in aanmerking voor een schadevergoeding als zij door chroom-6 ziek zijn geworden. Demissionair staatssecretaris Barbara Visser biedt haar excuses aan alle (oud-)medewerkers en hun nabestaanden. „Dit is ernstig.”

Het is het derde onderzoeksrapport naar werken met chroom-6 bij Defensie. In 2014 kwamen er klachten van (oud-)medewerkers van werkplaatsen waar NAVO-materieel werd onderhouden (zogeheten POMS-locaties). Een jaar later begon het RIVM een onderzoek.

In 2018 concludeerde het RIVM dat Defensie op de POMS-locaties zijn zorgplicht niet was nagekomen. Militairen stonden hier bloot aan chroom-6, terwijl het ministerie al decennia wist dat dit schadelijk was. De werkplaatsen voldeden niet aan de regels.

Visser bood toen ook al haar excuses aan en kwam in samenspraak met de vakbonden met een collectieve financiële regeling voor de getroffen medewerkers. Betrokkenen kunnen aansprak maken op een vergoeding variërend van 5000 tot 40.000 euro.

Het tweede onderzoek werd vorig jaar naar buiten gebracht en ging over werken met speciale coatings op de POMS-locaties. In de coating zit HDI (hexamethyleen di-isocyanaat) waardoor mensen gezondheidsschade kunnen oplopen. Mensen die ziek zijn door werken met de coatings krijgen ook compensatie.

Met het onderzoek naar gebruik van chroom-6 op alle defensielocaties wordt het RIVM-onderzoek afgerond. De financiële regeling wordt nu uitgebreid naar alle locaties. In de onderzochte periode hebben circa 850.000 mensen bij Defensie gewerkt, maar hoeveel zijn blootgesteld aan chroom-6 is niet bekend.

Chroom-6 houdende verf wordt gebruikt om roestvorming tegen te gaan. Vooral in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw had Defensie onvoldoende aandacht voor de arbeidsomstandigheden, aldus de onderzoekers. Er waren onder meer onvoldoende beschermingsmiddelen zoals afzuiginstallaties, kleding en stofmasker. In de jaren 90 zijn de omstandigheden verbeterd, maar niet overal.

Vooral onderhoudsmedewerkers (zoals lassers en verfspuiters) kwamen in aanraking met chroom-6. Maar ook mensen die in dezelfde ruimte werkten. Om hoeveel mensen het gaat is niet meer vast te stellen. Mensen kunnen van chroom-6 onder meer astma, longfibrose en kanker krijgen.

Bij het informatiepunt chroom-6 hebben zich inmiddels 4000 mensen gemeld van wie 1000 (oud-)medewerkers van POMS-locaties. Visser roept militairen en burgermedewerkers die denken ziek te zijn door chroom-6 zich alsnog te melden bij het informatiepunt.

Sinds 2015 heeft het ministerie 4,2 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van chroom-6. Ook kunnen er nog steeds individuele claims worden ingediend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer