„In het spoor van Bijbel om uitbuiting tegen te gaan”
Verootmoediging is nodig om weer binding te voelen met de schepping. Verootmoeding vanwege het „zootje” dat de mens er op aarde van maakt.
Dat zegt oud CU-kamerlid Carla Dik-Faber. Ze was de afgelopen maanden projectleider van GroenGelovig. Vrijdag en zaterdag heeft het event ”Aarden” plaats. Ze blikt vooruit.
Het thema van het evenement is ”Aarden”. Waarom de keuze voor dit thema?
„Mensen zijn als relationele wezens gemaakt. We hebben een relatie met God, met mensen en met de schepping. Al die relaties zijn ontaard en hebben herstel nodig. Gelukkig hoeven we dat niet zelf te doen. Jezus kwam naar de aarde om de gebrokenheid te helen. Als christenen zijn we geroepen om in het spoor van Hem te gaan. Ieder op de eigen plek moeten we zoveel mogelijk proberen te herstellen.”
Waar of wanneer zijn we de binding met de schepping kwijtgeraakt?
„In de afgelopen eeuw heeft maakbaarheidsdenken voet aan de grond gekregen. Als mensen zijn we de aarde en onze naasten gaan uitbuiten om maar economische groei te realiseren. Als christenen zijn we daarin meegegaan.
We moeten weer aarden in onze relatie met onze Schepper, onze medemens en de schepping. Hoe dat moet? Door ons eerst te verootmoedigen voor God, vanwege de puinhoop die we ervan maken op aarde. Denk aan klimaatverandering en al het plastic waarmee we de zeeën vervuilen. Daar ligt volgens mij een rol voor kerken. Gelukkig zijn al veel kerken aan de slag met duurzaamheid. Onze terugkeer naar God krijgt als het goed is handen en voeten.”
U noemt maakbaarheid. Die term wordt ook gebruikt als argument om als christen juist niet voorop te lopen bij de aanpak van klimaatverandering.
„Ik snap het als men dat zegt. Als individuele mensen hebben we ook geen thermostaat in handen. En: Jezus ging ons voor in het herstel van de schepping. Wij zijn nietig. Tegelijk zijn we geroepen om te doen wat we kunnen. Lijdzaam toezien hoe we de aarde vernielen, kan niet. Zorg voor de schepping is een vorm van het eren van God.”
Naar welk programmaonderdeel kijkt u het meest uit tijdens het event?
„De opening. Daar wordt met een video en een woordkunstenaar het thema heel mooi neergezet. Ik kan er alleen nog niet veel over verklappen. Wat ik verder mooi vind, is de uitreiking van de Martine Vonkprijs. Vonk, duurzaam in hart en nieren, is veel te jong overleden. Met de prijs houden we haar gedachtegoed levend.”
U bent sinds de verkiezingen CU-kamerlid af. De afgelopen maanden was u projectleider voor GroenGelovig. Hoe kijkt u naar de toekomst?
„Het werk voor dit event was gaaf, maar iets tijdelijks. Sinds kort ben ik lid van de raad van toezicht van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ik vind het mooi om ook zo bezig te zijn met een stukje van Gods schepping. Die taak is een nevenfunctie en geen volledige baan. Ik ben me nog aan het oriënteren op wat ik hoop te gaan doen. Maar ik voel me in ieder geval geroepen om me in te zetten voor Gods schepping. Toen ik in 2014 een preek hoorde over Romeinen 8:19 viel alles op zijn plek. De schepping ziet er reikhalzend naar uit dat openbaar wordt wie Gods kinderen zijn.”
Projectleider Carla Dik-Faber over het tweedaags online event GroenGelovig
Op 28 en 29 mei wordt GroenGelovig, een christelijk evenement rondom duurzaamheid, georganiseerd.
Tijdens de interactieve onlinebijeenkomst staat het thema ”Aarden” centraal. Deelnemers hopen volgens de organisatie na te denken over „hoe je –alleen of met je kerk– herstel en recht brengt aan Gods schepping.”
Op vrijdagavond 28 mei spreken Govert Buijs, hoogleraar politieke filosofie en levensbeschouwing aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en Ruth Valerio, theoloog en directeur Global Advocacy and Influencing bij Tearfund Engeland. Op zaterdagochtend zijn er drie webinars.
GroenGelovig is een initiatief van Micha Nederland, EO, Tearfund, Kerk in Actie, GroeneKerken, ChristenUnie, CGMV, Christen Contact Agrarisch (CCA), A Rocha en Laudato Sí-werkgroep Nederland.