Arabische predikant: Geestelijke strijd achter conflict Israël en Palestijnen
Hij is geschokt en verdrietig na al het geweld. Maar ook vastbesloten om bruggen tussen Joden en Palestijnen te blijven bouwen. Ds. Saleem Shalash: „Dit is meer een geestelijke dan een politieke strijd.”
De afgelopen twee weken waren voor Shalash „een verschrikkelijke chaos.” De predikant uit Nazareth lag weliswaar niet onder vuur van Palestijnse beschietingen vanuit de Gazastrook, maar maakte in zijn stad wel heftige confrontaties tussen Joodse en Arabische Israëliërs mee.
Die baren hem ook de meeste zorgen. „De oorlog in Gaza verloopt doorgaans min of meer hetzelfde. Maar de grote onrust in Israël en de Palestijnse gebieden komt van binnenuit. Dat is veel gevaarlijker. Dat hebben we nog niet eerder op deze schaal gezien.”
Ook de wapenstilstand die vrijdag inging, zal dat probleem niet oplossen, weet de voorganger. Desondanks is hij vol goede moed om de dialoog tussen Joden en Arabieren voort te zetten. Vanuit zijn kerkelijke gemeente maakt hij zich al jaren sterk om de betrekkingen tussen beide bevolkingsgroepen te verbeteren. Niet alleen door praten, maar ook metterdaad. Zo deelde hij zowel tijdens de islamitische ramadan als tijdens het joodse sjavoeot voedselpakketten aan armlastige gezinnen uit.
„We leven hier nu eenmaal samen”, vertelt de Arabische predikant. „De boodschap van de Bijbel is dat we elkaar moeten liefhebben en bruggen moeten bouwen. Kijk naar wat er de afgelopen dagen is gebeurd: Gaza is verwoest en Hamas viert de overwinning. Welke overwinning? Ze bouwen ondergrondse tunnels die 800.000 dollar per mijl kosten. Daar kun je 160 gezinnen een maand lang van te eten geven. Geweld is nooit een optie.”
Zondag preekt ds. Shalash uit Nehemia 4. „Over de herbouw van de muren van Jeruzalem. Nehemia had ook met veel dreiging van buitenaf te maken. Er was zo veel verwoesting. Maar hij liet zich niet door woorden van mensen van de wijs brengen. Hij ging in gebed en liet zich leiden door God. Dat is de manier om bruggen te bouwen.”
Tegelijkertijd beseft Shalash dat de verhoudingen tussen Joden en Palestijnen steeds verder onder druk komen te staan. Dat maakt het herstel van vertrouwen lastig. „Wederopbouw is vaak moeilijker dan nieuwbouw. Het is soms beter eerst grote schoonmaak te houden, dan op een puinhoop te bouwen. Aan de andere kant moeten we ons realiseren dat de boodschap van Jezus Christus door niets kan worden weerhouden. Gods plan zal worden uitgevoerd, met of zonder mij.”
Ten diepste beschouwt Shalash het conflict in zijn land als een geestelijke strijd. „We leven in het laatste der dagen, waarin veel profetieën worden vervuld: oorlogen en geruchten van oorlogen. De satan probeerde Jezus ervan te weerhouden naar het kruis te gaan om de redding van de mensheid te voorkomen. Hij doet nu hetzelfde om de voortgang van Gods werk en het herstel van Israël te dwarsbomen. Maar het zal hem niet lukken.”