Amerikaanse roman over de kracht van woorden
Soms zit er tussen alle vertaalde romans een verrassend pareltje dat je meevoert naar een andere wereld en je laat delen in verdriet en geluk. ”Het verhaal dat ons verbindt” van de Amerikaanse schrijfster Susie Finkbeiner is zo’n prachtige, bijzondere roman.
Het verhaal speelt in de roerige jaren 60 van de vorige eeuw, de jaren van Martin Luther King en president Kennedy. Het is een tijd waarin het onderscheid tussen blank en zwart groot is.
Het verhaal gaat over gewone mensen –een blanke huisvrouw, een bakker, een zwart jongetje van 5– die allemaal iets gemeenschappelijks hebben: ze hebben een groot gat in hun hart vanwege het diepe gemis van een geliefde.
Betty is 40 als ze plots weduwe wordt. Ternauwernood weet ze een depressie te boven te komen. De komst van haar neefje Hugo helpt haar om weer liefde te kunnen geven, te helen en te verbinden. Het vertellen van verhalen blijkt een uitstekend middel om het gat in hun beider hart te dichten. Woorden geven troost en verlichten pijn, zowel voor grote mensen als voor kinderen.
Susie Finkbeiner is een meesterverteller; ze schildert met woorden het alledaagse tot een fascinerend gebeuren. Ze laat zien dat emoties er mogen zijn, en dat we aan elkaar gegeven zijn om samen te genezen en elkaar bij God te brengen. Hij blijft altijd trouw, wat er ook gebeurt.
”Het verhaal dat ons verbindt” is zo’n boek dat je leest en herleest en waarbij je je steeds opnieuw verwondert over de kracht van woorden.
Boekgegevens
Het verhaal dat ons verbindt, Susie Finkbeiner; uitg. KokBoekencentrum; 367 blz.; € 21,99.