‘Leidingen voor vervoer gassen goed voor haven en achterland’
Het aanleggen van vier leidingen om brandstoffen als propeen, waterstof, CO2 en zogeheten C4-LPG van de Rotterdamse haven naar chemisch industrieterrein Chemelot te vervoeren is niet alleen goed voor de haven, maar ook voor het tussenliggende gebied. Zo is er minder vervoer van gevaarlijke stoffen per trein of schip nodig. Wel is de aanleg van die leidingen pas rendabel als er ook aftakkingen naar Duitsland en mogelijk naar Antwerpen komen, staat in een haalbaarheidsstudie die in opdracht van de haven, Chemelot en de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg werd uitgevoerd.
De Rotterdamse haven kan zich met de leidingen verder ontwikkelen tot een duurzame energiehaven terwijl de zekere toevoer de concurrentiepositie van Chemelot versterkt. Ook blijkt uit de haalbaarheidsstudie dat er meer kansen zijn voor woningbouw langs het spoor in Brabant als daar minder treinen met chemicaliën en brandstoffen rijden.
Verder wordt het voor industriële ondernemingen makkelijker om te vergroenen. Zo willen op Chemelot binnenkort al veel bedrijven overstappen op het schonere C4-LPG in plaats van het nu gebruikelijke nafta. Die ontwikkeling kan gesteund worden als de levering van die brandstof simpeler en zekerder wordt. De propeenleiding kan ook de vergroening helpen, want daarmee kan op termijn biopropeen geleverd worden. Ook denken veel industriebedrijven aan waterstof als energiebron en kan de aanleg van de leiding de overstap interessanter maken.
Het viertal pijpleidingen kan het beste van Rotterdam via Moerdijk, Tilburg en Venlo naar Chemelot bij Geleen lopen. Dat tracé is opgenomen in een structuurvisie uit 2012. De aanleg kost volgens die route 1 miljard euro, al kan dat tot 40 procent meer worden. Als niet alle vier de leidingen tegelijkertijd worden aangelegd maar een voor een, stijgt de prijs met 365 miljoen euro en is er aanzienlijk meer overlast.
Omdat de industrie op Chemelot veel meer vraag naar C4-LPG voorziet, is het volgens de haalbaarheidsstudie wenselijk om de leidingen snel aan te leggen. De industrie heeft volgens de onderzoekers ook baat bij duidelijkheid, omdat dan ook voor de lange termijn plannen kunnen worden gemaakt.