Binnenland

Nieuwe platform ToegerustGezin: Mediaopvoeding begint met goed filter

Bijna elke jongere heeft hem op zak: een smartphone. De omgang met media in het gezin kost ouders nogal eens hoofdbrekens. „Begin met een goed filter.”

18 May 2021 20:47
Als de smartphone binnen handbereik ligt, schiet huiswerk maken er soms bij in. Het platform ToegerustGezin wil ouders tips geven rond smartphonegebruik door hun kinderen. beeld ANP, Roos Koole
Als de smartphone binnen handbereik ligt, schiet huiswerk maken er soms bij in. Het platform ToegerustGezin wil ouders tips geven rond smartphonegebruik door hun kinderen. beeld ANP, Roos Koole
17120040.JPG
Dirk van Elzelingen. beeld Foto Koch
In het veld van mediatoerusting is een nieuwe partij opgedoken: ToegerustGezin. Dinsdagavond organiseert het kersverse platform samen met de Pieter Zandt scholengemeenschap een webinar voor ouders over mediavorming en -gebruik bij jongeren. Dirk van Elzelingen, basisschoolleider, onderwijsadviseur mediatoerusting bij KOC Diensten en betrokken bij ToegerustGezin, is een van de sprekers.

Waarom een nieuw platform over mediaopvoeding?

„ToegerustGezin is voortgekomen uit twee al bestaande initiatieven rond media en jongeren: Bewustgezin en Handreiking voor het Gezin. Qua doelstelling sloten die bij elkaar aan. Op dit moment zijn we in gesprek met andere partijen die op het gebied van media actief zijn, om te kijken of samenwerking met hen mogelijk is. Dat doen we al met Stichting Mediawijzer, Yona en diverse kerken.”

Wat is de doelstelling van Toe­gerustGezin?

„Enerzijds meer samenwerking bereiken tussen de verschillende partijen die zich bezighouden met mediaopvoeding. Anderzijds om mediaopvoeding prominenter bij opvoeders in beeld te brengen. Veel opvoeders hebben het onderwerp nog onvoldoende op het netvlies. Wij willen hen er onder meer bewust van maken dat de ontwikkelingen op mediagebied niet stilstaan. Denk aan augmented reality en deepfake. Aan sommige technieken zitten ook goede kanten, maar opvoeders moeten zich ervan bewust zijn wat de invloed ervan kan zijn op hun kinderen.”


Doel van de webinar is het gesprek aangaan met jongeren over lastige thema’s. Wat maakt mediagebruik tot lastig thema?

„Media op zichzelf hoeven niet lastig te zijn; er zitten ook mooie kanten aan. Denk aan de mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven via WhatsAppgroepen. Maar er zijn ook moeilijke thema’s, bijvoorbeeld pornografie. Of de uitdaging gefocust te blijven op de taken die je moet uitvoeren terwijl de smartphone in je zak bliept of trilt. Het gevaar van afleiding geldt niet alleen voor de smart­phone, maar voor digitale media in het algemeen.”

Welke handvatten bieden de webinar en ToegerustGezin ouders als het gaat om mediaopvoeding?

„Een goede omgang met media binnen het gezin begint met helder te hebben wat het belangrijkste is in het leven. Is dat God en Zijn Woord, dan leg je de smartphone daarvoor vanzelf aan de kant. Het voorbeeld van ouders is erg belangrijk voor kinderen. We geven daarnaast ook praktische tips. Begin met een goed filter. Natuurlijk moeten jongeren zelf keuzes leren maken, maar een filter is een start. Spreek verder heldere regels af: bijvoorbeeld geen smarthone tijdens maaltijden, koffiedrinken en de stille tijd. Tot slot: bespreek met je kinderen wat je mag zien op hun telefoon en wat privé is. Zorg dat je daarin met hen op één lijn zit: als jij hun telefoon mag checken, mogen zij die van jou ook bekijken.”

Voor de webinar slaan jullie de handen ineen met de Pieter Zandt scholengemeenschap. Waarom is het belangrijk dat school en ouders samenwerken in mediaopvoeding?

„Het gaat hier over de driehoek kerk-gezin-school. Alle drie de partijen hebben een rol in de mediaopvoeding. Als ouders en school twee verschillende dingen zeggen, is dat verwarrend voor een jongere. Voor scholen is het dus belangrijk het gebruik van media goed af te stemmen met de ouders. Zodat ze hierin op één lijn zitten.”

Dirk van Elzelingen, betrokken bij ToegerustGezin, over mediaopvoeding van jongeren

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer