Rabobank vrijuit bij beleggingsfraude in Elst
Rabobank valt niets te verwijten in een fraudezaak met hypotheken. De geldstromen van de fraudeurs liepen deels via een rekening bij een Rabobank-filiaal in het Gelderse Elst, die ook een lening verstrekte aan hun bedrijf.
Een groep gedupeerde beleggers had een kort geding aangespannen, omdat de bank steken zou hebben laten vallen in deze zaak. De rechtbank in Arnhem oordeelde vrijdag echter dat Rabobank geen blaam treft.
De gedupeerden vinden dat Rabobank indirect betrokken is bij de fraudezaak. Uit intern onderzoek van de bank in 2000 bleek dat er iets niet in de haak was bij het bedrijf van de fraudeurs, Woonzeker Hypotheken.
De getroffen beleggers verwijten Rabobank dat hier geen melding van is gemaakt bij de financieel toezichthouders DNB en AFM. De rechter betwijfelt of de bank daarmee de belangen van de klanten van Woonzeker Hypotheken heeft geschaad. De beleggers hebben de rechter niet kunnen overtuigen dat zij beter af zouden zijn geweest, als Rabobank zijn conclusies wel had doorgegeven.
De gedupeerde beleggers worden vertegenwoordigd door het financieel letselschadebureau Santema & Blonz, dat spreekt van „een bizar vonnis in een bizarre zaak.” Directeur Ton Bazelmans van het bureau vindt het ongelooflijk dat de rechtbank stelt dat snelle meldingen bij de toezichthouders wellicht geen nut zouden hebben gehad.
Rabobank heeft later naar aanleiding van een nieuw en breder onderzoek de banden met Woonzeker Hypotheken verbroken. Dat gebeurde in mei 2001, ruim een jaar nadat het bedrijf klant was geworden bij de bank en vier maanden nadat Woonzeker een rekening had geopend. Op dat moment hadden beleggers wel al honderdduizenden euro’s op de rekening van Woonzeker gestort. Kort daarna ging het bedrijf failliet.
De rechtbank benadrukt dat Rabobank consumenten niet zelf heeft geadviseerd om met Woonzeker Hypotheken in zee te gaan. Toen het bankfiliaal het gewraakte bedrijf als klant binnenhaalde, heeft het ook de juiste route gevolgd.
Santema en Blonz wil een bodemprocedure voeren over het aandeel van Rabobank in deze zaak. Verder probeert het bureau weer met de bank aan tafel te komen om samen een oplossing te zoeken.
De fraudeurs achter Woonzeker Hypotheken hebben huizenbezitters voor circa 10 miljoen euro opgelicht. Zij hebben de overwaarde op hun huis geïnvesteerd in beleggingsproducten die prachtige rendementen zouden opleveren. In werkelijkheid werd het geld dat beleggers investeerden, naar het buitenland weggesluisd. Daar verdwenen de bedragen uit het zicht. De fraudeurs moeten nog voor de rechter verschijnen.