Opinie

Investeren in jongeren nu hard nodig

De scholen zijn alweer even open, maar de zorgen over jongeren zijn nog niet voorbij. Kerken en (christelijke) scholen kunnen extra investeren in jongeren. Stichting Chris en Voorkom! kan daarbij helpen.

Jan Pieter Verweij
15 May 2021 11:31
„De telefoon is snel gepakt en een appje snel gestuurd.” beeld iStock
„De telefoon is snel gepakt en een appje snel gestuurd.” beeld iStock

Ondanks de heropening van de scholen en recente versoepelingen zijn er op de chat van Chris nog dagelijks zorgwekkende gesprekken over eenzaamheid, somberheid en soms zelfs suïcidegedachten. Daarbij gaat het ook regelmatig over school en schoolresultaten. Wat vorige week in deze krant werd gemeld over stichting De Kindertelefoon (RD 6-5), die nog steeds een ongekend hoog aantal zware gesprekken per dag voert, wordt bij Chris zeker herkend.

Bijvoorbeeld die jongen die half april op de chat vertelde helemaal klaar te zijn met de coronamaatregelen. Thuis zitten ze te veel op elkaars lip en is er veel ruzie. Hij haalt slechte cijfers op school en kan zich niet goed concentreren. De dagen op school gaan nog wel, maar thuis lukt het volgen van de lessen niet. De schoolresultaten zorgen ook weer voor problemen thuis.

Of dat meisje dat eind april chatte over haar sombere gevoelens en gedachten. Haar ouders klagen dat ze achterloopt met school. Ze staat een vak teveel onvoldoende en verwacht het niet meer in te kunnen halen, omdat er te weinig getoetst wordt. Ze is bang voor de reactie van haar ouders, en ze ziet een jaar overdoen zelf ook niet zitten.

Webinars

Kerken en (christelijke) scholen kunnen echt het verschil maken door extra in jongeren te investeren. Daarbij gaat het niet alleen om bijles om achterstanden in rekenen en taal in te halen. School is juist ook belangrijk in de sociale, emotionele, mentale en morele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Minister Slob heeft 6 miljard euro uitgetrokken om achterstanden in te lopen. Dat is uitdrukkelijk ook bedoeld om te investeren in het psychisch welzijn van leerlingen.

Niet iedere school weet haar weg in subsidieland goed te vinden. Onze stichting wijst scholen daarom op de mogelijkheden en heeft concrete interventies voor mentale weerbaarheid paraat. Het is echt belangrijk dat de school van uw kinderen dit niet laat liggen.

Handvatten

Ook kerken kunnen echt verschil maken. Als stichting hebben we, samen met andere jeugdorganisaties, zoals Missie Nederland, Youth for Christ en Jong Protestant (van de Protestantse Kerk in Nederland), het initiatief genomen voor de #prikpositief campagne. Bij deze campagne horen onder andere webinars voor jeugdleiders. Daarmee krijgen ze handvatten om, coronaproof, toch activiteiten met jongeren te kunnen doen, om onlineactiviteiten te kunnen organiseren en om contact te kunnen houden met jongeren. Iedere kerk staat voor de uitdaging om contact met haar kinderen en jongeren te houden, maar hoeft dus niet zelf het wiel uit te vinden.

We zien met elkaar dat de coronacrisis grote negatieve gevolgen heeft voor jongeren. Kerken en scholen kunnen daar wat aan veranderen. Tegelijkertijd kunnen we allemaal wat doen in onze eigen kring, binnen de mogelijkheden die we hebben. Bij een jongere langsfietsen en op de stoep een gesprek voeren, kan levensveranderend zijn. De telefoon is snel gepakt en een appje snel gestuurd.

Predikanten en ouderlingen kunnen bij ouders navragen waar de zorgen zitten. Ouders kunnen een oogje houden op de leeftijdsgenoten van hun eigen kinderen. Als het om de aanpak van dit soort crisissen gaat, heeft de christelijke gemeenschap goud in handen.

De auteur is directeur van Stichting Chris en Voorkom! en initiatiefnemer van de #prikpositief campagne.
> chrisvoorkom.nl
> prikpositief.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer