Binnenland

Ridderkerkse Riederborgh wil zorg met gouden rand bieden

Hij geniet van de „Ridderkerkse mentaliteit” bij de protestants-christelijke zorgorganisatie Riederborgh, die dit jaar 50 jaar bestaat. „Medewerkers zijn loyaal, houden van korte lijntjes en hechten aan samenwerken”, zegt bestuurder Marco van Hoek.

12 May 2021 20:19
Bestuurder Marco van Hoek in gesprek met een bewoner van Riederborgh. De Ridderkerkse zorgorganisatie bestaat 50 jaar.  beeld RD, Henk Visscher​
Bestuurder Marco van Hoek in gesprek met een bewoner van Riederborgh. De Ridderkerkse zorgorganisatie bestaat 50 jaar.  beeld RD, Henk Visscher​

En alsof dat nog niet genoeg is, beoogt Riederborgh zorg met een gouden rand te verlenen. De Ridderkerkse organisatie biedt naast verpleeghuiszorg onder andere thuiszorg, dagbesteding en huishoudelijke en palliatieve zorg aan ruim 500 cliënten, vooral Ridderkerkers.

Wat bood Riederborgh in 1971?

„Het toenmalige bejaardenhuis kwam tot stand dankzij een initiatief van acht protestants-christelijke kerken in Ridderkerk. Zowel mensen die zorg behoefden als 65-plussers met een sociale indicatie waren welkom. In die tijd floreerde de verzorgingsstaat. Bewoners betaalden weinig en kregen veel. We boden hun als het ware hotelservice.”

Vijftig jaar later plant u een boom.

„Riederborgh mist een tuin. Die esdoorn, geplant tijdens de jubileumviering op 23 april, staat symbool voor de tuin die we voor volgend jaar zomer willen realiseren. Het is waardevol voor bewoners om naar buiten te kunnen en te genieten van Gods schepping. Om bladeren te voelen, bloemen te ruiken en te kijken hoe vlinders op zoek zijn naar nectar.”

Wat houdt zorg met een gouden rand in?

„Riederborgh is nu een verpleeghuis, waar enkel mensen terechtkunnen die het thuis echt niet meer redden. We willen ondanks de toegenomen werkdruk onze cliënten en hun familieleden persoonlijke, liefdevolle aandacht blijven geven.”

Wat kan beter?

„We leren elke dag weer en houden elkaar intern scherp. Er kijken ook externe partijen met ons mee. We moeten bewaken dat we teveel projecten op willen pakken.”

Hoe krijgt het protestants-christelijke karakter vorm?

„We houden weeksluitingen en doen Bijbelstudies voor alle bewoners. Collega’s die merken dat mensen worstelen met levensvragen verzoeken onze pastoraal werker, Martin Ligthart, bij hen langs te gaan. Sowieso bezoekt hij iedereen. Ook met niet-kerkelijke bewoners heeft hij mooie gesprekken over het geloof en God. Dat stemt dankbaar.”

In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer