Inspectie SZW telt duizenden coronagerelateerde klachten
Bij de Inspectie SZW zijn vorig jaar duizenden klachten vanaf de werkvloeren binnengekomen die gerelateerd waren aan corona. Van de in totaal circa 15.300 klachten hadden er 7700 te maken met het niet naleven van de coronamaatregelen, zo staat in het jaarverslag. Het aantal meldingen was tweemaal zo groot als een jaar eerder, toen nog geen sprake was van corona.
Volgens de Inspectie SZW gaat het bij de klachten om praktische zaken zoals het moeten werken met een collega die flink verkouden is, maar zich niet durft ziek te melden. Ook kwamen meldingen binnen van mensen die vonden dat ze te dicht bij elkaar in de kantine zaten, zonder dat de leiding van het bedrijf ingreep.
In 2200 gevallen greep de Inspectie SZW in om de werkomstandigheden ‘coronaproof’ te maken en het risico op besmetting te beperken. „Al eerder zagen we een stapeling van risico’s op ongezond, onveilig en oneerlijk werk bij werknemers met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Corona heeft deze problemen uitvergroot”, meldt inspecteur-generaal Marc Kuipers op. „Vooral bij werkenden die laagbetaald werk verrichten, op flexibele basis. Zij worden nu extra getroffen door de gevolgen van corona.”
De problemen bij de groep arbeidsmigranten noemt de Inspectie SZW extra opvallend. Een vijfde van de meldingen over besmettingsrisico’s op de werkvloer betrof deze groep die onder andere veel werkzaam zijn in de vleesverwerkende industrie, de pakketbezorging en de land- en tuinbouw.
Bij circa 90 procent van de ingrepen, waar is nagegaan of de werkgever de problemen heeft opgelost, was dat het geval. Ernstigere overtredingen hebben volgens de Inspectie SZW bij een klein deel van de coronameldingen geleid tot een tijdelijke stillegging van werkzaamheden of een boete.
Het overgrote deel van de arbeidsmigranten is afhankelijk van een uitzendbureau. Dat geldt dan niet alleen voor het werk, maar ook voor wonen en woon-werkverkeer. Veel van de arbeidsmigranten heeft een uitzendcontract, dat per dag opzegbaar is. De Inspectie SZW deed afgelopen jaar extra zijn best op het tegengaan van coronabrandhaarden én onderbetaling.