Grote witwasschikking leidt tot kwartaalverlies bij ABN AMRO
ABN AMRO heeft afgelopen kwartaal tientallen miljoenen euro verlies geleden als gevolg van de megaschikking vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Het financiële concern had daarnaast last van de aanhoudend lage rentes, wat ongunstig is voor de marges op spaargeld. Wel kregen de resultaten een zetje door het vrijvallen van een deel van het geld dat de bank eerder apart gezet had voor mogelijke verliezen op leningen in verband met de coronacrisis.
ABN AMRO werd ervan verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Vorige maand schikte het concern de witwasperikelen voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, waarmee een eind kwam aan het strafrechtelijk onderzoek naar structurele gaten in antiwitwascontroles van de bank. Het OM doet alleen nog onderzoek naar individuele bestuurders die in het verleden de bank leidden, onder wie oud-topman Gerrit Zalm.
Over het eerste kwartaal kwam ABN AMRO onder de streep 54 miljoen euro tekort. De bank vindt zelf dat het gaat om een „bescheiden” verlies, al lijkt het resultaat wel slechter dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Zonder de grote boete zou sprake zijn geweest van een nettowinst van 426 miljoen euro. De operationele prestaties waren volgens ABN AMRO in lijn met voorgaande kwartalen, het marktaandeel op het gebied van nieuwe hypotheken ging wat omhoog en bij de stroppenpot noteerde de bank een nettovrijval van de kredietvoorzieningen van 77 miljoen euro.
In de eerste periode van 2020, toen de coronacrisis net was uitgebroken, zette het concern nog een kwartaalverlies in de boeken van bijna 395 miljoen euro. ABN AMRO sloot vorig jaar ook af met een verlies, het eerste jaarverlies in een decennium. Die rode cijfers kwamen vooral doordat ABN AMRO flinke verliezen leed op een aantal grote zakelijke klanten. Zo ging de bank vorig jaar het schip in door een probleemdossier rond een oliehandelaar in Singapore.
Mede daardoor greep de bank in augustus al in bij de zakenbank. Die trekt zich terug uit activiteiten buiten Europa en er verdwijnen zo’n 800 banen, waarvan 150 in Nederland. Volgens de in november aangekondigde nieuwe strategie wil ABN AMRO de komende jaren alles bij elkaar tot zo’n 2700 arbeidsplaatsen schrappen, oftewel circa 15 procent van het totale personeelsbestand.
De coronacrisis is nog altijd niet voorbij, maar volgens ABN AMRO-baas Robert Swaak doorstaat de Nederlandse economie de crisis toch relatief goed. „We verwachten later dit jaar een sterke economische opleving als de lockdownmaatregelen worden versoepeld, mits het vaccinatieprogramma gestaag blijft vorderen”, zegt hij hierover. ABN AMRO zal zich volgens hem komende tijd blijven inzetten om klanten van de bank waar mogelijk te steunen om ze door de crisis te helpen.