Lijfarts Arafat wil onderzoek naar doodsoorzaak
De persoonlijke arts van Yasser Arafat heeft donderdag „een officieel onderzoek naar de doodsoorzaak” van de Palestijnse leider geëist en een autopsie. De Jordaniër Ashraf Kurdi, die ruim twintig jaar Arafats lijfarts was, zei dat tegen de televisiezender Al-Jazeera.
Kurdi zei te willen dat „het Palestijnse volk in alle transparantie kan vernemen wat de dood heeft veroorzaakt.” Hij zei argwaan te hebben gekregen door de afwezigheid van welke informatie dan ook over de gezondheid van Arafat sinds die op 29 oktober werd opgenomen in een ziekenhuis in Parijs. Hij voegde eraan toe dat Arafat bij kennis was toen hij Ramallah verliet.
Het is nog altijd onduidelijk welke ziekte de donderdag overleden Palestijnse leider Yasser Arafat had. Volgens medische deskundigen moeten artsen in staat zijn geweest een diagnose te stellen, maar wordt die om onbekende redenen niet naar buiten gebracht. Met behulp van bloed- en urinetests en het gebruik van diagnostische apparatuur is het mogelijk om vrijwel elk ernstig ziektebeeld binnen twee dagen te herleiden tot een oorzaak, stellen medische deskundigen.
De reden voor de geheimzinnigheid rond Arafats ziekte is onduidelijk. Verder dan een ontkenning dat hij leukemie had en een bevestiging dat hij een tekort aan bloedplaatjes had, wilden zijn artsen niet gaan. Een tekort aan bloedplaatjes is een symptoom van een aantal verschillende ziektes en kan ook het gevolg zijn van vergiftiging.
De woordvoerder die woensdagnacht het overlijden van Arafat aankondigde, generaal Christian Estripeau, zei donderdag dat de wet het hem verbood in te gaan op zijn ziekte. „Ik heb dan ook niet de intentie dat te doen”, aldus de militair. De speculaties over de ziekte van de Palestijnse leider houden aan.
Een leider van de extremistische Palestijnse Hamas-beweging heeft Israël er gisteren openlijk van beschuldigd Yasser Arafat te hebben vergiftigd. „Ik houd Israël verantwoordelijk voor de misdadige moord op Abu Ammar”, zei Khaled Mashaal, de politieke leider van de Hamas, tegen de Arabische televisiezender Al-Jazeera. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, noemde de beschuldiging „schandalig en vals.”