Oude zondagsschoolboekjes voor Museum Nijkerk
Museum Nijkerk in Nijkerk is verrast met een schenking van zo’n 10.000 boeken, waaronder 40 tot nu toe onvindbare zondagsschoolboekjes en het correspondentiearchief van uitgeverij G.F. Callenbach.
Veertien pallets liet uitgever VBK|Media bezorgen. „Een droom komt uit. We hebben nu 4515 verschillende titels van Callenbach in ons bezit; bijna alles wat ooit werd uitgegeven”, zegt Yolijn van der Krol, beheerder van de Callenbach-collectie van Museum Nijkerk. “De pallets stonden waarschijnlijk opgeslagen sinds Kok in Kampen het Callenbachfonds eind vorige eeuw overnam.”
Waarom heeft uw museum een Callenbachcollectie?
„Callenbach was een Nijkerks bedrijf, opgericht in 1854. Als belangrijke uitgever van zondagschooluitgaven, kinder- en kerstboeken, romans en theologische boeken zette Callenbach Nijkerk op de kaart. Treinreizigers kwamen langs het pand van de uitgeverij aan de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. „Hier komen de kerstboekjes vandaan” stond er met grote letters op het gebouw.”
Het museum had al een behoorlijke verzameling?
„6600 boeken, inclusief herdrukken. Daar hebben we nu 2200 aanwinsten aan toe kunnen voegen, waaronder 800 boeken van vóór 1900 en 40 zondagsschoolboekjes die in de Nederlandse bibliotheken ontbraken. De geschonken boeken zijn puntgaaf. De meeste Callenbachboeken die we al hadden, waren tweedehands en vaak wat beschadigd. Bovendien bevat de schenking 1100 dubbele boeken die de Koninklijke Bibliotheek nog niet had. Die geven we op onze beurt weg. Zo wordt ook het nationale erfgoed verrijkt.”
Nog bijzondere vondsten gedaan?
„Correspondentie met W.G. van de Hulst senior en junior, Anton Pieck, Anne de Vries en auteurs van zondagsschoolboekjes als Betsy, Johanna, Aletta Hoog, A.J. Hoogenbirk en Ida Keller, verschillende drukproeven en zelfs originele illustraties van tekenaars uit het begin van de twintigste eeuw, onder wie O. Geerling en J.H. Isings.”
Is het correspondentiearchief interessant?
„Zeker. De eerste onderzoekers, die bijvoorbeeld alles willen weten over zondagsschoolboekjes of een bepaalde schrijver, hebben zich al gemeld. Ons museum heeft nu een enorm goed overzicht van het boekenfonds van Callenbach. Voor historische studies is dat natuurlijk fantastisch.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws