Eigen verzetspaneel voor Klaaswaal
Oranjevereniging Klaaswaal heeft in samenwerking met gemeente Hoeksche Waard een verzetspaneel onthuld.
Het is gemaakt door kunstenaar Jaap Reedijk, geboren in Klaaswaal en zoon van verzetsman Cees Reedijk. Het paneel is geplaatst aan de Rijksstraatweg, vlakbij de plek van het vroegere Zaal Koster. Dat was in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke commandopost voor het verzet. Petra van Rossum van de Oranjevereniging en Jaap Reedijk lichten toe.
Wat was de rol van Zaal Koster?
Van Rossum: „Klaaswaal had in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke verzetsrol. Met als centrale plek café Koster, of Zaal Koster. Jaap Koster had er een dansorkest en dat fungeerde als dekmantel voor illegaal werk. In het café kwamen veel Duitsers. En dat terwijl er ook onderduikers zaten. Van Joden en geallieerde vliegers tot aan gedeserteerde Duitse militairen. Stel je voor: Duitsers in de zaal, onder het podium onderduikers en boven op zolder lagen wapens.”
Hoe is het paneel ontstaan?
„We kregen een tijdje geleden contact met een oud-inwoner, mevrouw Cieremans. Zij opperde het idee om iets te maken zodat de geschiedenis van deze bijzondere plek voor de toekomst bewaard blijft. De bedoeling was het paneel vorig jaar, tijdens de herdenking van 75 jaar bevrijding, te onthullen. Vanwege de corona kon dat toen niet.”
Op welke manier bent u er als kunstenaar bij betrokken?
Reedijk: „Ik vond het zeer eervol dat ik iets mocht ontwerpen. Eerst wilde de werkgroep een eenvoudig informatiebord. Maar ik vond dit dé kans om met meer dan alleen tekst te laten zien hoeveel er is gebeurd in Klaaswaal in de oorlog. En om zo je eigen vader en al die andere mensen te mogen eren, dat voelt voor mij als een eer.”
Hoe ziet het paneel er uit?
„Op stalen platen is de verzetsgroep in silhouet te zien. Daaronder zie je Jaap Koster en de “Jack Koster Band”. Voor de staanders van het kunstwerk zijn oude tramrails gebruikt. Roestig en doorleefd dragen die de historie. De stalen platen gaan mettertijd roesten. Het roesten is als herinneren. Sommige dingen vervagen en krijgen een andere kleur. Nu al stoppen er mensen bij het paneel, maken foto’s of raken in gesprek. Dat is mooi, want deze oorlogsgeschiedenis mag niet worden vergeten.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws