Buhrmann en Aegon smaakmakers op effectenbeurs Amsterdam
Buhrmann en Aegon waren donderdag de smaakmakers op de effectenbeurs in Amsterdam. De twee fondsen profiteerden van kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Buhrmann kwam woensdag met zijn resultaten en vergrootte donderdag de al behaalde koerswinst met nog eens 6,5 procent. Verzekeraar Aegon trok op betere kwartaalcijfers 3,5 procent aan.
De twee AEX–fondsen lagen daarmee duidelijk boven het gemiddelde. De graadmeter sloot donderdag 3,94 punten hoger op 342,37. De AEX–index won 1,2 procent.
De ontwikkelingen in Amsterdam lagen ongeveer in het verlengde van die op andere Europese beurzen. In Duitsland ging de DAX–index 1 procent omhoog en het koerspeil in Londen steeg met 0,9 procent. Parijs ging 1,3 procent omhoog.
Het gestage aantrekken van de koersen in de belangrijkste Europese financiële centra donderdag leidde tot een in tweeënhalf jaar niet meer bereikt niveau op de markten. Een hoger Wall Street droeg hieraan ook duidelijk bij. Achterliggende oorzaak was niet in de laatste plaats de langzaam doorgaande daling van de olieprijzen.
Maar ook gunstig bedrijfsnieuws droeg soms een steentje bij. KPN en Versatel profiteerden van de aankondiging van de Duitse collega Deutsche Telekom van een dividend dat hoger was dan verwacht. KPN steeg met 1,7 procent. Versatel voegde 1,2 procent aan de koers toe. Bij de grote fondsen in Amsterdam scoorden ook Hagemeyer, VNU, ING en Ahold bovengemiddeld.
In de Midkap–index, die 0,8 procent hoger eindigde op 397,17, moest Nedlloyd een fractie inleveren. Het transportbedrijf publiceerde een sterk gestegen kwartaalwinst, maar dat maakte weinig indruk. Relatief goed deed Laurus het. Het supermarktconcern ging 6,4 procent vooruit naar 4,68 euro. Ook fondsen als Air France–KLM, LogicaCMG en bouwer BAM lagen er goed bij.
De aandeelhouders van het failliete modehuis Vilenzo namen goede nota van de mededeling dat de aankoop door WE International van de restanten hun niets oplevert. De koers van Vilenzo kwam in een vrije val. De stukken werden 23 procent goedkoper en waren aan het eind de dag nog 40 eurocent waard.
De euro werd donderdag iets goedkoper. Een koers van 1,2895 dollar betekende een daling met eentiende dollarcent ten opzichte van de voorgaande dag.