Economie

Farmaceut Merck verkoopt minder medicijnen door coronacrisis

Het Amerikaanse geneesmiddelenbedrijf Merck, in Nederland beter bekend als MSD, had in het eerste kwartaal van het jaar last van een mindere vraag naar sommige van zijn belangrijkste producten dan verwacht. Dat kwam deels door een flinke stijging van het aantal coronagevallen in de Verenigde Staten begin dit jaar, waardoor minder mensen gebruikmaakten van reguliere zorg en daarbij horende medicijnen.

ANP
29 April 2021 14:37

Zo bracht het kankermedicijn Keytruda 3,9 miljard dollar in het laatje, iets minder dan waar analisten op rekenden. Ook de verkopen van andere medicijnen hadden in de eerste maanden van het jaar last van de pandemie, waardoor het bedrijf daarvan voor 600 miljoen dollar minder verkocht.

De grote aandacht voor coronavaccins zette de omzet van sommige geneesmiddelen onder druk. Dit gold onder meer voor andere vaccins die Merck aanbiedt. Eerder dit jaar stopte Merck met de ontwikkeling van twee experimentele coronavaccins, na tegenvallende testuitslagen bij de werkzaamheid.

De totale omzet van de farmaceut kwam in het eerste kwartaal uit op ruim 12 miljard dollar. Dat is minder dan de bijna 13 miljard dollar waar analisten in doorsnee op gerekend hadden en ongeveer gelijk aan de omzet die in dezelfde periode een jaar geleden werd behaald.

Merck maakte daarnaast bekend dat het begin juni hoopt onderdelen van het bedrijf af te hebben gesplitst onder de naam Organon. Daaronder vallen straks onder meer de tak die over vrouwengezondheid gaat en een tak van oudere medicijnen. Merck kondigde de afsplitsing vorig jaar al aan. Begin 2007 verdween de honderd jaar oude bedrijfsnaam Organon uit Nederland.

Voor dit jaar houdt Merck vast aan de eerder gestelde vooruitzichten van een groei in verkopen van 8 tot 12 procent en rekent de farmaceut op bijna 52 tot 54 miljard dollar aan omzet. In deze cijfers heeft het bedrijf al rekening gehouden met de afsplitsing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer