Economie

Ook UBS verliest honderden miljoenen door Archegos-debacle

Naast Crédit Suisse heeft ook de Zwitserse bank UBS een schade van honderden miljoenen dollars geleden door het debacle rond investeringsfonds Archegos. Het financieel concern, geleid door de Nederlander Ralph Hamers, meldt bij zijn kwartaalcijfers dat het schandaal de zakenbanktak 774 miljoen dollar heeft gekost.

ANP
27 April 2021 08:10Gewijzigd op 27 April 2021 10:01

Archegos nam met derivaten gigantische gokken op de aandelenmarkt en wist met geleend geld van banken veel grotere posities in te nemen dan mogelijk zou zijn geweest met het eigen kapitaal. Na een daling van aandelen waarop Archegos had ingezet, moesten banken de aandelen die ze in onderpand kregen met verlies op de markt dumpen.

Nadat eerder al aan het licht was gekomen dat de banken Crédit Suisse, Nomura en Morgan Stanley fikse schadeposten hadden aan Archegos, blijkt nu ook UBS een van de dienstverleners van het risicovolle investeringsfonds te zijn geweest.

„We zijn erg teleurgesteld. Er is een nauwkeurig onderzoek gaande naar de betreffende processen voor risicomanagement”, schrijft Hamers in een toelichting. Hij kondigde ook maatregelen aan. UBS is naar eigen zeggen niet meer blootgesteld aan Archegos-beleggingen, maar incasseert in het tweede kwartaal nog een verlies van 87 miljoen dollar op de banden met het fonds, zei de topman in een gesprek met analisten.

Het Archegos-schandaal nam een hap van 434 miljoen dollar uit de nettowinst. Dat resultaat viel ondanks die tegenvaller 14 procent hoger uit dan een jaar eerder en kwam uit op 1,8 miljard dollar. Dat kwam onder andere doordat een deel van het bedrag dat UBS eerder opzij zette om kredietverliezen op te vangen, vrijkwam. Daarnaast verdiende de bank meer aan commissies voor beleggersdiensten aan vermogende klanten.

UBS wordt zelf ook achtervolgd door gevoelige kwesties. De bank vecht een Franse boete van 4,5 miljard euro aan die in 2019 werd opgelegd wegens vermeende hulp bij belastingontwijking en witwassen. Topman Hamers wordt in Nederland bovendien persoonlijk vervolgd omdat ING, waarvan hij tot vorig jaar topman was, jarenlang had gefaald bij het toezicht op witwassen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer