Buitenland

Droogte verandert Turks landschap in gatenkaas

Het is een verontrustend schouwspel: de vruchtbare landbouwgrond rond het Turkse Konya in Midden-Anatolië wordt in toenemende mate geconfronteerd met reusachtige gaten en verandert langzaam in een gatenkaas. Oorzaak van deze sinkholes, die spontaan in het landschap ontstaan, vormt de droogte.

Webredactie
23 April 2021 10:37
beeld AFP, Volkan NAKIPOGLU
beeld AFP, Volkan NAKIPOGLU

Dolines, zoals sinkholes in de geologie worden genoemd, zijn het gevolg van een daling van de grondwaterstand. Doordat ondergrondse watervoorraden verdwijnen, stort de grond in waardoor er aan de aardoppervlakte spontaan enorme gaten kunnen ontstaan.

Het verschijnsel, dat zich rond Konya al zo’n vijftien jaar voordoet, heeft dit jaar alleen al geleid tot het ontstaan van zo’n 600 gaten, aldus Fetullah Arik van de technische universiteit in Konya – bijna een verdubbeling van de 350 gaten die vorig jaar zijn geteld.

Het uitzonderlijk watertekort waarmee Turkije sinds de tweede helft van 2020 kampt, stelt de boeren voor een onmogelijk dilemma: of ze betrekken water van elders wat een een aanzienlijke daling van hun inkomsten betekent, of ze gaan door met het oppompen van water wat de problemen onherroepelijk zal verergeren. Intussen ziet de plaatselijke bevolking de gaten steeds meer richting de huizen oprukken…

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer