EMA en WHO gaan productieproces Russisch coronavaccin bekijken
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaan in mei samen kijken naar het productieproces van het Russische coronavaccin Spoetnik-V. Het onderzoek is onderdeel van de procedures waarmee geneesmiddelen voor gebruik worden goedgekeurd. De inspectie van de vaccinproductie begint 10 mei en wordt door deskundigen van beide organisaties gezamenlijk uitgevoerd.
De vraag naar het Russische vaccin groeit. Het is relatief goedkoop, naar eigen zeggen effectief en relatief makkelijk te vervoeren of te bewaren. Ook West-Europese landen hebben belangstelling. Duitsland bijvoorbeeld wil volgens de premier van de deelstaat Saksen, Michael Kretschmer, in de zomer 30 miljoen doses hebben. Hij zei dat donderdag op bezoek in Moskou. Kretschmer zei dat zijn land op goedkeuring van de EMA wacht, maar de Duitse minister van Gezondheid, Jens Spahn, heeft eerder al verklaard dat zijn land niet te lang kan wachten op goedkeuring door de EMA.
In West-Europa en de VS werd vorig jaar smalend gereageerd op de snelle lancering van het coronavaccin van het Gamaleja-Instituut voor Epidemiologie en Microbiologie en een onderzoeksinstituut van het Russische ministerie van Defensie. Het vaccin Spoetnik-V werd 11 augustus als geregistreerd middel tegen Covid-19 een wereldprimeur, zij het dat het voorlopig was goedgekeurd voor gebruik in testfasen. Vijf maanden later waren er naar schatting al een miljoen inentingen mee geweest en bleek het middel, waar twee vaccinaties voor nodig zijn, ogenschijnlijk erg effectief. Veel landen in Azië en Latijns-Amerika hebben het vaccin besteld en er zijn tal van landen die het Russische vaccin willen maken, inclusief Brazilië, China, India en Zuid-Korea.
De Russen zelf lijken niet enthousiast, want de animo om een coronaprik te gaan halen is gering. President Poetin drong er woensdag in zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement op aan dat de bevolking zich gaat laten inenten om in de herfst groepsimmuun te zijn. Volgens Russische autoriteiten zijn in al vier West-Europese landen overeenkomsten gesloten over de productie van het vaccin. Het gaat volgens de baas van het Russische Directe Investeringsfonds om bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Het vaccin wordt al in Kazachstan gefabriceerd en het Egyptische farmaceutische bedrijf Minapharm heeft donderdag bekendgemaakt dat het zo snel mogelijk 40 miljoen doses gaat maken om in het derde kwartaal van dit jaar Egyptenaren in te enten.