Economie

‘Noordelijke havens kunnen belangrijk energieknooppunt worden’

De havens van Groningen, Den Helder en Amsterdam kunnen zich de komende tientallen jaren ontwikkelen tot een belangrijke ‘energiehub’ in Noordwest-Europa. Dat concluderen de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoeksbureau TNO en de New Energy Coalition op basis van een studie.

ANP
22 April 2021 12:39

Voor de Nederlandse kust, in de buurt van die havens, komen grote windparken te liggen. De elektriciteit die daar wordt geproduceerd zal voor een deel worden omgezet in waterstof. Volgens de studie kan de gezamenlijke productie van groene waterstof in de noordelijke havengebieden groeien tot een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de omvang van het huidige gebruik van aardgas in de Nederlandse industrie.

Daarvoor moet wel fors worden geïnvesteerd in technologieën die de productie, transport, opslag en verwerking van waterstof uit wind op zee mogelijk maken. Als hierbij nauw wordt samengewerkt tussen Groningen, Den Helder en Amsterdam zou er flink kunnen worden bespaard op de kosten, tot zo’n 300 miljoen euro per jaar voor het Nederlandse energiesysteem. De havens moeten zich dan toeleggen op de specifieke functies waar ze het meest geschikt voor zijn.

De Europese Unie heeft als doel om in 2050 vrijwel volledig CO2-neutraal te zijn. Daarvoor moet het energiesysteem snel worden verduurzaamd. De verwachting is dat het gebruik van ‘groen’ gas voor 2030 niet snel gaat stijgen, tenzij er grootschalig wordt ingezet op waterstof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer