Credit Suisse waarschuwt voor nieuwe klap in Archegos-debacle
De Zwitserse bank Credit Suisse verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar een afschrijving van 600 miljoen Zwitserse frank (544 miljoen euro) vanwege het debacle rond investeringsmaatschappij Archegos. Dat meldt de bank in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers.
Archegos nam grote financiële risico’s op de beurs, met zware verliezen tot gevolg en onder meer Credit Suisse was een tussenpersoon voor die transacties. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal stond meer dan 20 miljard dollar uit bij het fonds. Daarvan komt waarschijnlijk een groot deel niet meer terug. De affaire rond investeringsmaatschappij Archegos en bij financieringsmaatschappij Greensill Capital kostten de bank miljarden.
Greensill kwam in de problemen door het instorten van het zakenimperium van de Australische investeerder Lex Greensill. Daarop werd faillissement aangevraagd. Credit Suisse moest toen voor miljarden aan posities terugtrekken.
Door deze dubbele tegenslag werd de winst die vorig jaar werd geboekt tenietgedaan. Topman Thomas Gottstein, die ruim een jaar geleden aantrad bij de bank, moet nu bewijzen dat hij de juiste man is om Credit Suisse door deze crisis te loodsen. Verschillende topbestuurders van Credit Suisse stapten al op vanwege de schandalen.
In de eerste maanden van 2021 boekte Credit Suisse een verlies van 252 miljoen frank, waarmee de bank overigens beter presteerde dan verwacht. Maar Credit Suisse wordt door de Zwitserse toezichthouder Finma wel gedwongen meer kapitaal vast te houden. Het heeft investeerders aangesproken voor een financiering van 1,8 miljard frank via obligaties die om te zetten zijn in aandelen.
De op een na grootste bank van Zwitserland had vorig jaar ook al de nodige problemen. Zo moesten honderden miljoenen opzij gezet worden voor een schikking in de VS. Dat was nog een uitwas van de financiële crisis en het gerommel met hypotheken in de periode rond 2008.
Tot nu toe heeft Credit Suisse de helft van de circa 10 miljard dollar aan beleggersgeld teruggegeven dat door de fondsen werd aangehouden op het moment dat ze werden geschorst. Volgens ingewijden neigt Credit Suisse ernaar om klanten voor de verwachte verliezen in fondsen te laten opdraaien.