Economie

Europese Commissie stelt regels voor groene investeringen voor

De Europese Commissie stelt nieuwe regels voor waarmee projecten en activiteiten in talrijke sectoren worden gerangschikt op hun duurzaamheid. De wetgeving bepaalt welke soorten energiegebruik bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen en verzekert investeerders dat ze hun geld in groene projecten steken. De vraag of aardgas en kernenergie als duurzame energievormen moeten worden beschouwd, laat Brussel tot later dit jaar onbeantwoord.

ANP
21 April 2021 13:23Gewijzigd op 21 April 2021 15:18

In het voorstel heeft het dagelijks EU-bestuur gedetailleerde definities en een indeling opgenomen van wat ‘groen’ is, bijvoorbeeld bij de productie van batterijen, staal of milieuvriendelijke bouwmaterialen, in de bosbouw of auto-industrie. De regels daarvoor zijn nu nog vaag, zodat beleggers soms ongewild meedoen aan het ‘groenwassen’ van investeringen die niet zo groen zijn als ze lijken. De commissie breidt tegelijk ook de verplichting voor bedrijven uit om over hun duurzaamheidsbeleid te rapporteren.

De wetgeving is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, stelt het dagelijks EU-bestuur, en die kunnen met de tijd veranderen. Nu al is niet iedereen het eens over welke energievormen groen zijn. Frankrijk vindt dat kernenergie dat stempel moet krijgen en Polen stelt dat gascentrales die in de plaats komen van nog vervuilender kolencentrales er ook voor in aanmerking moeten komen. De commissie laat zich nog adviseren over deze kwesties. Een besluit hierover komt later dit jaar. Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis komen er mogelijk aparte regels voor aardgas als dat wordt ingezet om van kolen en olie als brandstof af te komen.

De EU zet met de groene taxonomie, zoals het rangschikkingssysteem heet, „de standaard voor duurzame investeringen die de financiële sector wereldwijd in de goede richting kan bewegen, op weg naar een klimaatneutrale economie”, zegt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). Om de netto-uitstoot van CO2 tegen 2050 op nul te krijgen, zoals de EU-leiders hebben afgesproken met hun Green Deal, zijn miljarden euro’s aan investeringen nodig. De EU heeft daarvoor verschillende fondsen beschikbaar, en subsidies en gunstige leningen voor particuliere investeerders. „We nemen een sprong voorwaarts met deze allereerste klimaat-taxonomie die bedrijven en investeerders helpt te bepalen of hun investeringen en activiteiten daadwerkelijk groen zijn”, aldus Dombrovskis.

Verschillende organisaties reageren echter kritisch. Volgens Greenpeace moet er niet meer tijd worden verspild aan discussies over de ‘valse’ duurzaamheid van fossiel gas of kernenergie. De Europese consumentenorganisatie BEUC vindt het misleidend dat houtkap en bio-energie een groen stempel krijgen.

Later dit jaar komt de commissie met duurzaamheidscriteria voor andere sectoren, waaronder de landbouw, zei de Let. Volgens Eickhout gaat het om regels voor investeringen die bijdragen aan schoon water, de circulaire economie, het tegengaan van vervuiling en herstel van biodiversiteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer