Verfbedrijf AkzoNobel verdubbelt winst en groeit sterk in Azië
AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2021 bijna twee keer zoveel winst geboekt als in dezelfde periode vorig jaar. De verffabrikant groeide sterk in Azië en liet eerder, bij de presentatie van de jaarcijfers, al weten het afgelopen jaar flink op de kosten te hebben gelet.
De omzet van AkzoNobel steeg in het eerste kwartaal op jaarbasis met 10 procent naar bijna 2,7 miljard euro. De nettowinst dikte in dezelfde periode met 90 procent aan tot 217 miljoen euro. De voor AkzoNobel stevige groei komt mede doordat de omzet een jaar eerder nog sterk onder druk stond van de coronacrisis. In de eerste maanden van 2020 ging bijvoorbeeld China goeddeels op slot om het coronavirus in te dammen, wat een grote impact had op de industrie van het land. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 groeide de omzet in Azië met zo’n 10 procent.
AkzoNobel wijst erop dat de kosten van de grondstoffen flink zijn gestegen. Dat komt onder meer door de verwachting dat de economie gaat herstellen van de coronacrisis, waardoor de vraag naar grondstoffen toeneemt. „Ook de beschikbaarheid is een probleem, onder meer doordat leveranciers problemen hadden met ransomware”, zegt topman Thierry Vanlancker. Hij verwacht dat de situatie in het tweede kwartaal zal stabiliseren.
Het is volgens Vanlancker „zeker nodig” om de hogere grondstofprijzen door te berekenen. Daardoor kan een pot verf van merken als Flexa en Sikkens duurder worden voor de consument.
Op 27 april begint AkzoNobel met een eerder aangekondigde forse aandeleninkoop van 1 miljard euro. Daarmee wil het bedrijf de eigen aandeelhouders belonen want door aandelen in te kopen zijn er minder stukken verhandelbaar en worden de stukken meer waard, met ook een hoger dividend per aandeel.
In maart rondde het verfbedrijf de overname af van de Spaanse branchegenoot Titan Paints. Dat bedrijf is volgens AkzoNobel een van de bekendste Spaanse merken en ook sterk vertegenwoordigd in Portugal. Titan genereerde een omzet van zo’n 80 miljoen euro. De verffabrikant blijft „gedisciplineerd” zoeken naar overnamekandidaten en kijkt „vrij actief naar een aantal targets”, aldus Vanlancker. In februari gaf het bedrijf de overnamestrijd om branchegenoot Tikkurila op, omdat de prijs te hoog werd.