„Fascinerend dat coalitie met SGP niet genoemd wordt”
Het is „fascinerend” dat de optie van een kabinet van VVD, D66, CDA en SGP niet genoemd wordt, vindt politicoloog Simon Otjes.
De universitair docent sprak zaterdagmiddag op het digitale voorjaarscongres van SGP-jongeren. Het verbaast Otjes dat de SGP de bescheidenheid heeft om te zeggen dat zij niet hoeft mee te regeren. Het aantal zetels van een coalitiepartij is geen goede voorspeller van de hoeveelheid voorstellen die van die partij in het regeerakkoord belanden, maakte hij in zijn bijdrage duidelijk. Een factor die duidelijk van belang is voor het binnenslepen van programmapunten, is het hebben van medestanders aan de onderhandelingstafel, stelde de politicoloog. „Voor de SGP geldt dat CDA en VVD partijen zijn die het relatief vaak met hen eens zijn. Als je met hen onderhandelt, zou een groot gedeelte van het SGP-programma in het akkoord kunnen eindigen”, aldus Otjes.
Betrouwbaar
De universitair docent stelde dat de SGP „een bijzonder betrouwbare partner is gebleken.” Otjes wees ook op diverse complicaties in het formatieproces, zoals het feit dat de ChristenUnie is „afgehaakt”.
Een coalitie met daarin zowel D66 als SGP zal eerstgenoemde volgens hem „misschien wat lastig vinden”, maar, zo riep hij in herinnering, beide partijen konden in het verleden wel samen allerlei akkoorden sluiten. „Dus dat deze variant (VVD, D66, CDA, SGP, red.) eigenlijk in geen enkele krant heeft gestaan en nergens genoemd is, dat fascineert me wel eindeloos.”
Volgens Otjes is er in politiek Den Haag „de stellige overtuiging dat deelname aan de politieke machtsvorming eigenlijk alleen maar afhankelijk is van de hoeveelheid zetels die je hebt, en dat kleine partijen daarmee geen positie zouden hebben bij die machtsvorming.” De politicoloog sprak van de „mythe van het zetelonisme.”
Akkoorden
„Regeren met een partij als D66, maar ook de VVD, zal voor ons niet meevallen”, stelde SGP-Kamerlid Chris Stoffer zaterdagmiddag in zijn bijdrage. De nummer twee op de SGP-lijst herhaalde de woorden van voormalig SGP-voorman ds. H.G. Abma over regeringsverantwoordelijkheid: de staatkundig-gereformeerden reikhalzen er niet naar, maar kokhalzen er ook niet van. „Ik denk dat dat zo blijft, maar dat betekent ook dat het gewoon geen onmogelijkheid is”, aldus Stoffer.
De parlementariër zou het „niet gek vinden” als de SGP een aantal akkoorden sluit met een kabinet. Stoffer wees op de mogelijkheid van een minderheidskabinet, bestaande uit het ‘motorblok’ VVD, D66 en CDA, dat dan wisselende meerderheden kan zoeken.
Onopgeefbaar
Het SGP-Kamerlid stelde dat voor de verkiezingen met „een select clubje mensen” is nagedacht over de welke punten voor de partij onopgeefbaar zijn als de SGP „onverhoopt” in een coalitie zou moeten stappen. Ook is gekeken naar waar kansen liggen, en met welke andere partijen de staatkundig-gereformeerden in zee zouden willen.