Tegenstanders junta Myanmar verenigen zich in ‘eenheidsregering’

Tegenstanders van de militaire machthebbers in Myanmar hebben aangekondigd een „regering van nationale eenheid” te vormen. Daarin nemen verdreven parlementsleden, protestleiders en mensen uit etnische minderheden plaats, met als doel het militaire bestuur te beëindigen en de democratie te herstellen.

ANP
16 April 2021 15:10

De militairen grepen de macht op 1 februari en sloten onder anderen regeringsleider Aung San Suu Kyi op. De Nobelprijswinnares had in november de verkiezingen gewonnen, volgens het leger met fraude. De gedetineerde politica staat ook op de lijst van regeringsleden van de eenheidsregering en zou daarvan op de hoogte zijn.

Het land is de afgelopen maanden het toneel van grootschalige protesten, die hardhandig worden neergeslagen. Veiligheidstroepen hebben volgens lokale organisaties meer dan zevenhonderd mensen gedood.

Politieke leiders van onder meer de partij van Suu Kyi proberen de wereld duidelijk te maken dat zij het legitieme gezag zijn. Zij zoeken internationale steun en erkenning, zoals dat ook gebeurde bij de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido. „Wij zijn de democratisch gekozen leiders van Myanmar”, aldus Sasa, de minister van internationale samenwerking in de eenheidsregering.

„Verwelkom alstublieft de regering van het volk”, zei de doorgewinterde activist Min Ko Naing in een video waarin de eenheidsregering werd aangekondigd. Hij erkende dat er nog veel moet gebeuren. „We proberen dit van de grond te krijgen en zullen veel moeten opofferen.” De militaire junta, waartegen westerse landen sancties hebben ingesteld, heeft nog niet gereageerd. De generaals verwerpen elke vorm van buitenlandse bemoeienis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer