Jongere krijgt meer invloed op duurzaamheidsbeleid

Jongeren krijgen in Nederland een blijvende rol in gesprekken over het beleid voor recyclen en de circulaire economie.

ANP
16 April 2021 09:53
De Nederlandse minister van Milieu, Stientje van Veldhoven (met rode jurk), sprak donderdag op het World Circular Economy Forum + Climate in Den Haag. beeld WCEF + Climate
De Nederlandse minister van Milieu, Stientje van Veldhoven (met rode jurk), sprak donderdag op het World Circular Economy Forum + Climate in Den Haag. beeld WCEF + Climate

Dat was donderdag een van de uitkomsten van de eerste dag van een digitale conferentie over de circulaire economie waarvan Nederland gastheer is. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen opnieuw gebruikt.

Nederland is samen met het Finse innovatiefonds Sitra organisator van het congres over het klimaat en de circulaire economie. Op de conferentie doen deelnemende landen, bedrijven en organisaties concrete toezeggingen.

Zo krijgt in Nederland de Jonge Klimaatbeweging meer invloed op het beleid.

De jongerenbeweging is flink gegroeid door de demonstraties tegen klimaatverandering in 2019. „We verenigen de stem van meer dan 100.000 jongeren”, zegt voorzitter Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging. „Jongeren zijn een ondervertegenwoordigde groep in politiek Den Haag en wij zorgen dat ze inspraak krijgen.” Hij wil internationaal in gesprek blijven met jongerenorganisaties en zoeken naar mogelijkheden om elkaar te versterken.

Volgens Schouten omarmen jongeren circulaire initiatieven veel makkelijker, zoals de deeleconomie. „Ze vinden het geen probleem om spullen zoals auto’s en gereedschap te gebruiken maar niet te bezitten. Als we onze spullen goed delen hoeft er minder te worden gebruikt”, zegt hij. De Jonge Klimaatbeweging heeft naar eigen zeggen veel ondernemers in de achterban die dat soort initiatieven willen bevorderen. Schouten wil ervoor zorgen dat het voor hen lonend wordt om duurzaam en circulair te ondernemen.

Andere toezeggingen op de conferentie komen onder meer van Philips en het Franse afvalverwerkingsbedrijf Veolia. Philips wil tegen 2025 een kwart van zijn inkomsten genereren uit circulaire producten en diensten, waaronder gerecyclede producten. Alle medische apparatuur van het bedrijf moet tegen die tijd kunnen worden ingeruild en waar het kan worden hergebruikt. Veolia wil de helft meer plastic recyclen dan het nu doet. Tegen 2023 moet dat 600 kiloton plastic per jaar zijn, oftewel 600 miljoen kilo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer