Politiebonden blij met ‘uit de lucht gevallen’ vaccinatievoorrang
Politiebond ANPV is blij dat ME’ers voorrang krijgen bij de nieuwe vaccinatiestrategie van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), hoewel de voorrang uit de lucht komt vallen. „Het werd hoog tijd”, zegt vicevoorzitter Hans Schoones, „maar het is niet te volgen wie wel en wie niet gevaccineerd worden”.
Dinsdagavond kondigde ‘coronaminister’ De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer aan dat enkele groepen sneller een prik krijgen. Het gaat onder andere om 4000 leden van de Mobiele Eenheid. „Na de rellen in Eindhoven eind januari, zijn er collega’s besmet geraakt en zijn er 40 mensen uitgevallen doordat ze in quarantaine moesten. We hebben direct aangegeven bij het ministerie dat je groot risico loopt op capaciteitsproblemen als je wekelijks ingezet wordt bij mensen die tegen de coronamaatregelen zijn en die geen mondkapje dragen of afstand houden”, herinnert Schoones zich. „De collega’s zijn kwetsbaar als ze niet gevaccineerd worden.”
De vier politiebonden hebben gezamenlijk een brief geschreven aan het ministerie, net als de coalitie van veiligheid met daarin 15 bonden, zegt Schoones. „Daarna waren ze ‘horendoof’, reageerden nergens op.” Tot dinsdagavond, toen Schoones om half zes „uit het niets” werd geïnformeerd over het gewijzigd vaccinatiebeleid. „We zijn tevreden dat het nu dan gaat gebeuren, maar: het is nog volledig onduidelijk wanneer de mensen de spuit krijgen.”
Politiebond ACP verwacht dat dit binnen een paar dagen op de rails is. „Het gaat nu over de levering van de vaccins”, aldus voorzitter Gerrit van de Kamp, die zegt dat de politie intern de logistiek voor de vaccinatie „natuurlijk al zo snel als dat er vaccins zijn” op orde heeft. Van de Kamp ziet de vaccinatievoorrang als kleine stap en hoopt dat de rest snel volgt.
Beide politiebonden willen dat de 27.000 anderen in de frontlinie ook snel gevaccineerd worden. „Mensen die op de noodhulp zitten, komen dagelijks met mensen in aanraking die mogelijk het coronavirus hebben. De ME is daar maar een deel van”, zegt Van de Kamp. „De handhaving, die zo nadrukkelijk in contact komt met mensen die feesten en partijen organiseren, maar ook met iemand die onwel is geworden.” Deze mensen komen „dagelijks bij reanimaties, zware aanrijdingen, mishandelingen en geweldsincidenten”, vult Van de Kamp aan. „Maar ik denk ook aan collega’s in de zorg die werken met mensen met een hoog risico. Zij moeten ook snel gevaccineerd worden.”