Nederlandse EMA-expert: niet onverwacht dat er bijwerkingen zijn
Dat er bijwerkingen bij een coronavaccin aan het licht komen, zoals bij het coronavaccin van AstraZeneca, is op zich niet onverwacht. Dat zegt Sabine Straus. De Nederlandse is voorzitter van de veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). „We zijn op grote schaal vaccins aan het toedienen aan veel gezonde mensen. Het lastige is dat we soms dingen langs zien komen. Soms gebeuren die bij toeval en soms, zoals nu, als mogelijke bijwerking van het vaccin.”
De commissie van Straus concludeert dat er waarschijnlijk een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Die bijwerkingen zijn zeer zeldzaam, benadrukt Straus. Het is volgens haar nog niet duidelijk hoe het AstraZeneca-vaccin de klachten veroorzaakt. Het kan zijn dat het vaccin een immuunreactie oproept.
De commissie kon niet vaststellen of bijvoorbeeld het geslacht of de leeftijd van de gevaccineerde een rol speelt in het risico op de klachten. Daarom komt het EMA niet met aanbevelingen aan de aangesloten landen, waaronder Nederland. De bijwerkingen traden vooral op bij vrouwen onder de 60, maar dat kan te maken hebben met de vaccinatiestrategie. In Nederland wordt het vaccin veel toegediend aan mensen die in de langdurige zorg werken. In Europa is 60 procent van alle gevaccineerden vrouw.
Straus roept zowel gevaccineerden als artsen op om goed in de gaten te houden of mensen de symptomen van de bijwerking krijgen. „Die gebeuren in de eerste twee weken na inenting. Het kan bijvoorbeeld gaan om kortademigheid, pijn op de borst, zwellingen in de benen, aanhoudende buikpijn, zware en langdurige hoofdpijn of niet meer scherp kunnen zien.”
Het EMA herhaalde woensdag dat de voordelen van het vaccin in de strijd tegen het coronavirus groter zijn dan de nadelen. „We moeten deze pandemie verslaan. We moeten zorgen dat mensen vertrouwen hebben in de vaccins. Dit zijn heel zeldzame bijwerkingen. Het risico om te overlijden aan het coronavirus is veel groter dan het risico om te overlijden aan deze bijwerkingen”, aldus EMA-directeur Emer Cooke.