Economie

MKB tegen verplichte bijdrage basisverzekering

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland is tegenstander van een verplichte bijdrage van werkgevers aan de nieuwe ziektekostenverzekering. Dat betekent in feite een onbeheersbare loonkostenpost, aldus MKB-voorzitter L. Herman dinsdag.

Redactie economie
10 November 2004 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:51

Tijdens een persconferentie liet hij weten dat het MKB wel achter de introductie van één verzekeringspakket staat. Het kabinet wil in 2006 de nieuwe basisverzekering invoeren, die in de plaats komt van het huidige ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekeringen.

MKB is echter mordicus tegen het voornemen van de regering om de werkgevers de helft van de totale premielast te laten betalen via een aan het loon gerelateerde bijdrage. Als de kosten niet in de gaten worden gehouden, krijgt het midden- en kleinbedrijf de rekening gepresenteerd, meent MKB-Nederland.

De zogenaamde vereveningsbijdrage, die nu voor particulier verzekerden in CAO’s wordt geregeld, is bedoeld om de risico’s voor de verzekeraars voor „moeilijke gevallen” gelijkmatig te verdelen. „Wij willen eerst inzicht van de verzekeraars hoeveel werkelijk nodig is”, aldus Hermans. De verzekeraars zouden wat hem betreft jaarlijks inzicht in de kostenontwikkeling moeten geven.

Hij meent dat het belangrijk is dat de hoogte van de bijdrage voorspelbaar blijft en dat de bedrijven daar invloed op kunnen uitoefenen. Een alternatief is volgens hem het bevriezen van het percentage van het loon dat een werkgever moet betalen. De bijdrage gaat dan niet omhoog als de kosten van zorg stijgen, maar alleen als het loon omhooggaat. Ook kan het kabinet een plafond vaststellen voor de werkgeversbijdrage. Een derde mogelijkheid is van de bijdrage gedeeltelijk een vast bedrag te maken.

Het midden- en kleinbedrijf vindt verder het opheffen van onderscheid tussen ziekenfonds en particulier alleen niet voldoende. Om de doelstellingen van doelmatigheid, decentralisatie, vraagsturing en toegankelijkheid te halen is meer nodig, zegt Hermans. Zo vraagt hij zich af of de concurrentie tussen verzekeraars op een goede wijze tot stand zal komen. „Scherp toezicht door de NMa en de Zorgautoriteit is gewenst.”

Herman vreest dat verzekerden de speelbal worden tussen zorgaanbieders en verzekeraars. Zij hebben, zo vindt hij, meer vrijheid nodig om van verzekeraar te wisselen. „Het moet gaan om het aangeboden pakket en niet om de plaats die een verzekerde bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut krijgt aangeboden.”

MKB-Nederland wil straks actief de zorgmarkt betreden. Daarom zouden in de kabinetsvoorstellen de mogelijkheden om collectieve ziektekostencontracten af te sluiten, verruimd dienen te worden. Binnen het MKB wordt overwogen om een deel van het pakket zelf in te kopen. „Dan gaat het natuurlijk niet om een contract met academische ziekenhuizen, maar om zaken die dichter bij huis liggen zoals afspraken met een arbeidsarts”, aldus de voorzitter van de commissie ziektekosten van MKB-Nederland, B. van den Dungen.

Het feit dat daardoor opnieuw verschillen ontstaan tussen de ene en de andere patiënt neemt MKB-Nederland voor lief. Hermans bepleit in het nieuwe stelsel „meer ruimte voor differentiatie en voor allerlei arrangementen. We moeten af van het idee dat 16 miljoen Nederlanders gelijk zijn. Nu is een profvoetballer bij een blessure ook snel aan de beurt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer