Grote criminele schuilplaats in Heerhugowaard opgerold
In Heerhugowaard is een bedrijfspand gesloten dat fungeerde als uitvalsbasis voor vele criminele activiteiten. Op het adres staan honderden bedrijven ingeschreven, waarvan tientallen criminele activiteiten uitvoeren. Er werden verboden middelen geleverd voor de productie van cocaïne, waarbij voor miljoenen euro’s werd witgewassen. Ook staan er achthonderd voertuigen geregistreerd op het pand aan de Celsiusstraat, waaraan volgens het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor 300.000 euro aan oninbare boetes worden gelinkt.
Andere criminele activiteiten die aan het adres op bedrijventerrein de Zandhorst worden gekoppeld zijn het witwassen van geld, belastingontduiking, illegale onderhuur, de productie en het handelen in verboden middelen waaronder harddrugs, vele verschillende vormen van (financiële) fraude en valsheid in geschrifte. De gemeente Heerhugowaard meent dat de „sluiting van dit pand betekent dat de Kamer van Koophandel bedrijven kan uitschrijven en daarmee stoppen de activiteiten van deze bedrijven dan ook”.
De ruimte zou verder worden verhuurd voor zogenoemde turboliquidaties. Daarbij worden bedrijven opgericht en direct na de aankoop van goederen weer opgeheven, waardoor leveranciers van de aankopen nooit betaald worden. Ook zijn vanuit de schuilplaats bedrijven opgelicht, onder andere via spookfacturen die naar hen werden gestuurd. Vanaf het adres organiseerden bedrijven dat ook consumenten werden opgelicht via webshops.
In verschillende televisieprogramma’s waaronder Opgelicht!?, Undercover in Nederland, Stegeman op de Bres, Radar en Kassa, werd al aandacht besteed aan zaken gelinkt aan het adres. De zaak kwam uiteindelijk via lokale ondernemers aan het rollen, waarna na een samenwerking van politie, de gemeente Heerhugowaard, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en de FIOD, burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard het pand kon sluiten. De zaak wordt verder onderzocht. Er is nog niemand aangehouden.