Consument

Een meneer die vijftig wordt: klassieke slagroomtaart

De krant is een meneer, wordt weleens gezegd. Een mooi beeld, al blijkt er van alles mee te kunnen worden bedoeld.

geertje@rd.nl
19 March 2021 10:25
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Schrijver Simon Carmiggelt moest bij deze uitdrukking denken aan een nette man die niet roddelt en bij publicatie over mogelijk sensationele onderwerpen allerlei fatsoensnormen in acht neemt. Een citaat uit Het Parool (1993) sluit aan bij dat wat deftige plaatje: „Er heerst in Nederland nog veel te veel de opvatting dat de krant een meneer is en de televisie niet meer dan een dom blondje.” Maar je kunt de uitdrukking ook heel anders opvatten: wat er in de krant staat is ook maar een mening. Namelijk van degene die een artikel of commentaar heeft geschreven.

Wat hiervan ook zij: de meneer bij wie dit magazine hoort, wordt binnenkort vijftig. En dat wordt natuurlijk gevierd. De redactie vroeg om ter gelegenheid van die mijlpaal alvast een feesttaart te bakken. Omdat de jarige een meneer is, leek een beproefde klassieker me wel een passende traktatie. Het werd een slagroomtaart, gebaseerd op een recept van banketbakker Cees Holtkamp.

Het idee: wie dat wil, bakt zelf deze traktatie als voorbereiding op de onlinejubileumbijeenkomst op 9 april. Dan kunnen alle deelnemers tegelijk een hapje nemen van (ongeveer) dezelfde taart. Maar voor een andere feestelijke gelegenheid is een recept voor een slagroomtaart natuurlijk ook nooit weg.

Ingrediënten (voor 10-12 personen): Voor het biscuit: 4 eieren, mespunt zout, 100 g fijne kristalsuiker, rasp van 1 citroen, 90 g bloem, 10 g maizena; voor de trempeersiroop: 60 ml water, 45 g suiker, 1 el rum (eventueel); voor de vulling: 500 g slagroom, 50 g fijne kristalsuiker, 2 zakjes slagroomversteviger (eventueel), 150 g abrikozenjam, 200 g fruit (vers of uit blik, bijvoorbeeld fruitcocktail); voor de decoratie: vers fruit, chocoladeschaafsel, 50 g amandelschaafsel. Verder: een taartvorm van circa 25 cm doorsnee.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de taartvorm in met boter en bestuif met wat bloem.

Breek de eieren boven een kom, voeg zout, suiker en citroenrasp toe. Zet de kom op een pan met een bodem kokend water en klop de eieren in 5 tot 10 minuten wit en schuimig. Haal de kom van de pan en klop het eiermengsel, terwijl het afkoelt, in 5 tot 10 minuten tot het stevig wordt. Zeef bloem en maizena boven de kom en spatel het door het eiermengsel. Schep het beslag in de taartvorm. Bak het biscuit 25 minuten in de oven. Verwijder de vorm en laat het biscuit afkoelen.

Maak de trempeersiroop. Doe de suiker en het water in een pan. Breng de inhoud al roerend aan de kook. Zet het vuur uit als alle suiker is opgenomen. Laat de siroop afkoelen. Breng desgewenst op smaak met een scheutje rum.

Klop de slagroom stijf met suiker en eventueel slagroomversteviger. Laat fruit uit blik uitlekken en snijd klein. Rooster het amandelschaafsel 15 minuten in de oven (150 graden). Laat afkoelen.

Snijd het biscuit in drie lagen. Bestrijk de onderste laag met een dikke laag slagroom. Verdeel daar het fruit over. Leg de tweede laag biscuit erbovenop. Besprenkel deze met trempeersiroop. Verdeel hier de jam over. Leg hier de derde laag biscuit bovenop. Besprenkel ook deze met siroop. Bestrijk zijkant en bovenkant van de taart met room. Verdeel het amandelschaafsel over de zijkant. Spuit toeven room langs de rand van de taart. Decoreer de taart met vers fruit en Smarties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer