Economie

Loonontwikkeling risico voor Duits groeiherstel

Voor de tweede achtereenvolgende maand is de industriële productie in Duitsland toegenomen. De hoofdeconoom van de Bundesbank waarschuwde deze week dat er nog steeds risico’s rond het groeiherstel zijn, zoals een te sterke loonontwikkeling. Zowel Amerikaanse ondernemers als consumenten hebben weer wat meer vertrouwen in de ontwikkeling van de economie.

Redactie economie
29 March 2002 23:10Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

De week begon maandag met een daling van het consumentenvertrouwen in Nederland. Zowel de economische situatie als de eigen financiële positie werd in maart negatiever beoordeeld. Verontrustend voor de economische ontwikkeling is de daling van het vertrouwen volgens Stroeve niet. De verwachtingen voor de komende twaalf maanden bleven min of meer gelijk. Het producentenvertrouwen steeg in februari.

Eveneens op maandag werden voorlopige cijfers over de Duitse inflatie bekendgemaakt. De consumentenprijzen bleken in maart 1,8 procent hoger te liggen dan een jaar eerder. Oorzaak van de lichte toename was de forse stijging van de olieprijs in maart. Een verdere stijging van de olieprijs valt niet te voorzien. De dalende trend van de inflatie in Europa is nog niet ten einde.

Dinsdagochtend bleek de Ifo-conjunctuurindicator in maart onverwacht sterk te zijn gestegen. Met name een optimistischer inschatting van de vooruitzichten was debet aan de stijging van deze barometer voor de Duitse economie. Eerder op de ochtend was bekendgemaakt dat in Italië in maart het producentenvertrouwen was gestegen tot het hoogste niveau in zeven maanden.

Een zeer forse stijging van het consumentenvertrouwen in de VS werd ’s middags positief ontvangen op de aandelenmarkten. Een optimistischer consument zal immers meer geld uitgeven, wat goed is voor het bedrijfsleven. Hoewel een toename van het vertrouwen een belangrijke voorwaarde is voor economisch herstel, mogen uit de mate waarin het vertrouwen stijgt of daalt geen al te harde conclusies worden getrokken. Naar verwachting zal de Amerikaanse economie het komende jaar een gematigde groei vertonen.

Donderdag werd gemeld dat de industriële productie in Duitsland in januari voor de tweede achtereenvolgende maand toenam. Het bericht bevestigde optimistische geluiden vanuit het bedrijfsleven, maar de hoofdeconoom van de Bundesbank waarschuwde dat er nog steeds risico’s rond het groeiherstel zijn. Een van de factoren die het herstel zouden kunnen afremmen is een te sterke loonontwikkeling, mede op grond waarvan de ECB de rente sneller zou kunnen verhogen.

De korte beursweek werd donderdagmiddag afgesloten met opnieuw positieve macrocijfers uit de VS: de economische groei in het vierde kwartaal van 2001 werd opwaarts bijgesteld van 1,4 procent op jaarbasis naar 1,7 procent, de Chicago-inkoopmanagersindex steeg in maart van 53,1 naar 55,7.

Een vooruitblik. Paasmaandag is in de Verenigde Staten geen feestdag en de beurzen zijn open. Zoals gebruikelijk op de eerste werkdag van de maand, wordt dan ook de inkoopmanagersindex voor de industrie bekengemaakt. De consensusverwachting is een lichte terugval, na de spectaculaire stijging in de voorgaande maand. Gelet op de stijging van de Chicago-inkoopmanagersindex afgelopen donderdag, zal van een sterke daling echter waarschijnlijk geen sprake zijn

Voor woensdag staan de cijfers voor het consumenten- en het producentenvertrouwen in de eurozone op de agenda. De inschatting van Stroeve is dat de producenten hun verwachtingen opwaarts hebben bijgesteld vanwege de positieve ontwikkeling van de orderontvangsten in de industrie en de positieve berichten vanuit de VS.

Vrijdag is wat betreft macro-economische cijfers de interessantste dag, aangezien dan de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers voor maart op de rol staan. De financiële markten gaan uit van een lichte toename van de werkgelegenheid, maar een weer licht oplopende werkloosheid. Dit lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig, maar is in deze fase van de conjunctuur niet ongebruikelijk. Aangemoedigd door het economisch herstel melden zich vaak weer meer mensen als werkzoekende.

Tijdens de korte beursweek schommelde de AEX-index rond de 525 punten, om de week licht hoger af te sluiten rond de 530 punten. Unilever gaf maandag een toelichting op de ontwikkelingen gedurende de eerste twee maanden van dit jaar. De markt reageerde negatief op de verwachte lagere groeipercentages en het aandeel sloot de dag circa 1 euro lager.

Verder maakt oliereus Royal Dutch/Shell (Sell) een overname in de VS bekend. Het bedrijf nam Pennzoil Quaker State Company over, een van de grootste producenten en verkopers van smeerolie, met een omzet van 2,13 miljard dollar. Shell betaalt 1,8 miljard dollar voor Pennzoil en verwacht in 2004 140 miljoen dollar aan synergievoordelen voor belasting. Pennzoil leed de afgelopen drie jaar verlies. Wanneer de overname slaagt, is Shell de marktleider in dit segment in de VS.

Woensdag maakte VendexKBB de overname van de doehet-zelfactiviteiten van het Belgische GIB bekend. De Franse, Spaanse en Portugese activiteiten, die ook worden overgenomen, worden direct doorverkocht. Met de aankoop verkrijgt VendexKBB een leidende positie op de Belgische doe-het-zelfmarkt. De Belgische activiteiten (97 winkels) hebben een omzet van 310 miljoen euro (huidige doe-het-zelfactiviteiten VendexKBB: 737 miljoen euro). De huidige gefragmenteerde markt en de lage operationele marges in België (België 3 procent; Nederland: 7 procent) laten ruimte voor een verdubbeling van de Belgische marge. Het aandeel reageerde positief en sloot circa 5 procent in de plus.

De komende week staat er weinig bedrijfsnieuws op de agenda. Océ maakt donderdag als eerste Nederlands hoofdfonds de cijfers over het eerste kwartaal van 2002 bekend.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met Effectenbank Stroeve.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer