Hoofd koel houden
Aanslagen op moskeeën en een islamitische school, bedreigingen aan het adres van Wilders, Hirsi Ali en anderen, de oorlogsverklaring van het kabinet en de vraag of er een beroep moet worden gedaan op de koning van Marokko om zijn hier wonende onderdanen in toom te houden. Dat waren de nieuwsitems die de afgelopen dagen de boventoon voerden. Het sociaal akkoord dat bereikt was tussen kabinet, werkgevers en werknemers (toch ook niet onbelangrijk) dreigde daardoor onder te sneeuwen.Kennelijk is iedereen het er nu wel over eens dat we in ons land een moslimprobleem hebben. Tot voor kort mocht dat niet openlijk gezegd worden. Dat was immers discriminerend. Hooguit mocht je zoiets denken. Thans ligt dat anders. Dat is een hele verbetering.
Er is weinig discussie over nodig om tot de conclusie te komen dat ons land beter af zou zijn zonder die 1 miljoen moslims die er thans wonen. In het verleden is (met instemming van vrijwel alle partijen) de deur voor buitenlanders veel te wijd opengezet. Inmiddels is het tij gekeerd en wordt geprobeerd door een strenger asielbeleid en strengere regels ten aanzien van huwelijksmigratie de stroom in te dammen.
Tegelijkertijd moet echter volstrekt duidelijk zijn dat gedane zaken geen keer nemen. De moslims die hier zijn, hebben ten volle hun rechten en moeten normaal tegemoet worden getreden. Het is juist van groot belang om ze niet op één hoop te drijven en het etiket gevaarlijk op te plakken. Dat geldt nationaal en internationaal.
Turkije is een andersoortig moslimland dan Saudi-Arabië. Zo zijn ook lang niet alle Nederlandse moslims fundamentalisten en terroristen. Maar je hebt er maar een paar nodig om veel onheil te veroorzaken.
Na de moord op Van Gogh heeft het kabinet besloten tot een hardere aanpak van moslimextremisten. Vice-premier Zalm zei zelfs dat het kabinet hen de oorlog had verklaard. Die woordkeus riep van verschillende kanten kritische reacties op.
Nu moet je je hier ook hoeden voor stoere taal die je toch niet waar kunt maken. Sinds de komst van Hirsi Ali is de VVD op de antimoslimtoer. Inmiddels wordt ze daarin overtroffen door de afgescheiden VVD-er Wilders, die een eigen partij wil beginnen. In de opiniepeilingen varieert zijn aanhang van zeven tot achttien zetels. Daar heb je echter niet zo veel aan. Pas op de verkiezingsdag kun je die populariteit verzilveren. En voor het zover is, kan er nationaal en internationaal nog een heleboel gebeuren.
In ieder geval is het van belang het hoofd koel te houden. Dat men in libertijnse kring de moord op Theo van Gogh als een schok heeft ervaren, kan men zich voorstellen. In reformatorische kring hebben we daar wat meer gemengde gevoelens bij.
Duidelijk is ook hoezeer internet bijdraagt tot de verspreiding van haatgevoelens en andere ongerechtigheden. Dat geldt voor bepaalde islamitische sites die onder meer lesgeven in onthoofden, maar ook voor allerlei berichten op de condoleancesites voor Van Gogh. Meer toezicht daarop, inclusief de mogelijk van het blokkeren van sites, zou een niet onbelangrijke bijdrage betekenen aan de geestelijke volksgezondheid.